Министър Нейков подчерта на срещата, че изключителен приоритет за 2012 година е успешното ни представяне на Олимпийските игри в Лондон.

Вижте видео от срещата на ръководителите на спортните федерации

36 810 000 лева осигурява МФВС на българските спортни федерации през тази година за олимпийска подготовка, спортни клубове, домакинства и други целеви средства, като в тази сума не влизат средства от Българския спортен тотализатор. В сравнение с 2009 година това са над 13 милиона лева повече.

"Обръщам се към вас с молба да не допускаме да повлияем по един или друг начин на нормалните условия на протичане на подготовката на състезателите и те да бъдат затруднявани с въпроси от друг характер. В олимпийската 2012 г. трябва да направим добра организация и да постигнем съгласувани действия между треньори и състезатели, да определим точните им места и в пълен синхрон да обединим усилията си, за да постигнем големи резултати," каза пред ръководствата на българските спортни федерации министър Свилен Нейков.

"Не трябва да се допуска средства за подготовка да бъдат трансформирани в други пера от ръководствата на федерациите. Това е недопустимо, да се лишават състезатели от подготовка, за това ще държа особено много", допълни министърът.

Министерството на физическото възпитание и спорта е категорично, че подготовката на елитните ни състезатели за квалификациите и участието в предстоящите Олимпийски игри в Лондон е обезпечена максимално добре.

Министър Нейков обърна особено внимание на връзката с международните федерации от гледна точка на антидопинговата програма, както и с нашия антидопингов център. Да се изпращат антидопинговите правила от всяка една федерация, защото тези, които не са ги изпратили, ще имат проблем с финансирането, заяви министърът. Той призова регулярно и по изискванията на всяка една международна федерация да се осъществява връзка със Световната антидопингова агенция – за местонахождението на състезателите и начина, по който всеки трябва да си следи програмите, което е изключително важно за България в следващите няколко месеца.

"Много от федерациите започват да наблягат на домакинства на състезания. През тази година в спортното ведомство има заявки за 50 домакинства в България", разкри Нейков.

Според него не е възможно да се отделят около 18 милиона само за тези домакинства в условия на криза. Министърът подчерта, че тези домакинства трябва да бъдат прецизирани и обвързани със стратегическите цели на всяка една федерация.

"Не може да нямаме спортни резултати, а да организираме домакинства и да пилеем средства, които могат да се използват в друго направление. Трябва да се концентрираме и да не пилеем средства в олимпийската година", обясни министърът.

До момента България има спечелени 26 квоти от 31 състезатели в 10 вида спорт, както и 2 квоти за спортисти с увреждания. За съжаление, от отборните видове спорт единствено волейболът има реален шанс за класиране в Лондон.

Постигнатите резултати – медали и призови класирания на световни и европейски първенства, показват положителна тенденция, но покритите квоти за участие на Олимпиадата в Лондон са все още незадоволителен брой, според Нейков.

През 2011 година най-много средства за олимпийска подготовка са осигурени от държавата за спортовете борба – 2 608 460 лева, волейбол – 2 029 485 лв., и лека атлетика – 2 024 557 лв. Общите суми за всички дейности в тези три вида спорт (олимпийска подготовка, спортни клубове, домакинства и други целеви средства) са за борба – 3 565 460 лв., за волейбол – 3 438 442 лв., и лека атлетика – 3 027 357 лв.