Божилов направи отлична гонка, завърши трети в първа четвъртфинална серия на скиф с време 7:00.21 минути и изхвърли от борбата олимпийския шампион от Лондон Макс Дрисдейл (Нова Зеландия).

В четвъртък Божилов, световен вицешампион до 23 години и втори за Световната купа през тази година, ще се състезава за влизане във финал А.

Най-бърз в серията на българина беше Марсел Хакер (Германия), който измина дистанцията от 2000 метра за 6:57.37 минути.

Неделчо Василев също завърши трети в четвъртфиналната си серия на скиф лека категория за 7:16.18 минути и утре продължава борбата за медалите. Португалецът Педро Фрага беше най-добър в серията с резултат от 7:06.64 минути.

"Тези седем минути на Георги Божилов ми се видяха като седем часа, каза спортно техническият директор на БФ Гребане Румяна Нейкова. - Когато видях, че той излиза четвърти след 1500 м почти реших, че няма шансове. Този път обаче Георги показа силна психика и се пребори за полуфиналите. За Неделчо бях сигурна, че ще се класира в 12-ицата. Имаше добър жребий, спази тактическите указания в сериите и бях спокойна. Божилов обаче не успя да стане втори в предварителните гонки и попадна в силния четвърт-финал. Поздравявам го, че намери сили да се пребори и да продължи напред.”