На финала поставеният под номер 8 швейцарец победи световния номер 1 Новак Джокович (Сърбия) с 4:6, 6:4, 6:3, 6:4 за 3 часа и 15 минути игра. Това е втора титла за Вавринка от Големия шлем след успеха му на Аустрелиън оупън миналата година.

Вижте снимки>>>


Триумфът на швейцареца отне голямата мечта на водача в световната ранглиста Новак Джокович, в чиято колекция липсва единствено титлата от "Ролан Гарос". Джокович играе за трети път финал на турнира в Париж и за трети път губи.

Сърбинът влезе като фаворит в мача и успя да спечели първия сет с 6:4 след ключов пробив в седмия гейм. Във втория сет Вавринка заигра по-стабилно и успя да изравни сетовете след 6:4. Това поразклати увереността на Джокович, който започна да греши все повече, предаде БТА.

Последваха силни изяви на Вавринка. Той заигра още по-агресивно и успя да стигне до 6:3 в третия сет. Джокович се върна на правилния път в четвъртия сет, като поведе с 3:0. Вавринка обаче демонстрира характер и не само изравни за 3:3, но направи пробив при 4:4 и с хладнокръвие в решителните разигравания успя да стигне до ново 6:4 и да спечели с втория си мачбол.

"Срещу Новак винаги е трудно да се играе, но аз направих мача на живота си", каза новият шампион.