Футболистът беше сред тримата номинирани и в края на миналата година, но тогава се размина с отличието. Този път Бербо беше предпочетен от 5443-ма българи, които гласуваха за него в официалния сайт на конкурса manoftheyear.bg.
Малко повече от 13 000 души се включиха в допитването, продължило 25 дни. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов остана втори в крайното класиране /4269 гласа/, а световният ни шампион по бокс Детелин Далаклиев е на трето място /3350 гласа/.
Церемонията по обявяването на Мъж на годината беше в столичния Модерен театър. За първи път името на победителя не беше съобщено предварително. 2009 е може би една от най-успешните години в кариерата и личния живот на Димитър Бербатов. Затова и в края й, съвсем логично, той получи и наградата Мъж на годината.
Преди това, през ноември, успя да сбъдне поредната си мечта като подобри един от рекордите в родния ни футбол. Срещу името му вече стои и определението голмайстор номер 1 на България.
Футболистът на Манчестър Юнайтед е лидер в класацията за най-много точни попадения, отбелязани с националния екип. Добро попадение Бербатов реализира и в личния си живот - през октомври той стана баща на дъщеричка. За да присъства на церемонията по обявяването на победителя в класацията на Дарик, Димитър Бербатов долетя от Великобритания специално заради нея.
След като стана ясно, че именно той е Мъж на годината футболистът получи уникална сабя, на която е гравирано името му. Сабята е изработена от Васил Попов, президент на Първи частен ювелирен двор "Кесар".
Заради старо поверие Бербатов я откупи от миналогодишния носител на титлата - волейболиста Пламен Константинов. Според вярването така тя никога няма да застане между двамата спортисти.
За Бербатов имаше и бутилка Johnnie Walker - черен етикет от лимитираната серия, произведена за 100-годишнината на марката, както и стилен часовник Tag Heuer, осигурен от Giulian.
Обработените данни от гласуването в интернет и тази година показват, че в него са се включили най-много жени. 6920 дами са дали гласовете си за един от тримата номинирани. Мъжете са 6142. Най-активни са били българите от 21 до 27-годишна възраст. 3921 от всички гласове са дошли от тях. 4092 софиянци са участвали в допитването. Следват ги жителите на Варна - 1010 и тези на Пловдив - 789. Голям брой гласове са постъпили още от родния град на един от номинираните за Мъж на годината Детелин Далаклиев - Плевен /614/.
От родния град на Димитър Бербатов Благоевград са гласували 278 души. Футболистът да оглави класацията са предпочели повече жени, отколкото мъже. От общо събраните за него 5443 гласа, 2994 са дошли от дами.
Ето какво сподели Бербатов:
Чудех се докато седях там какво да кажа. Толкова интелектуалци – певци, артисти, и изведнъж – пук – футболист на сцената. Предполагам, че по принцип мнението за футболистите не е много добро, но всяко правило си има изключение, явно. Истината е, че се чудех какво прави мъжа – мъж?
Дали спортните му успехи, дали политическите му такива, дали това как се грижи за семейството, приятели близки, дали целите които си поставя и постига. Може би накрая – когато се обърне човек назад да е горд от това, което е постигнал, на това, което е направил. Най-важното да може да живее със себе си. Аз мисля, че вече вървя по този път. Пожелавам това на всички мъже в залата. На жените – имате Жена на годината – оправяйте се там.