Ето какво пише бившият футболист на Барселона:
Изключителен полуфинал между градските съперници в Манчестър. Предполага се, че той трябва да бъде сцена за рекордните и най-талантливите попълнения в двата тима.
Но какъв беше приносът на Димитър Бербатов и Робиньо – най-скъпите играчи на Юнайтед и Сити – в сряда вечер? Абсолютно никакъв. За Робиньо е твърде късно да спаси кариерата си на "Ийстлендс". Той се изниза обратно към Бразилия миналата седмица. Ще се изненадам, ако въобще се върне.
Реал Мадрид по принцип не продава футболисти от световна класа. А Робиньо доказа, че просто не е достатъчно добър. Неговата основна функция бе по-скоро да провокира появата на гръмки заглавия по медии, отколкото да помага на "гражданите" на терена.
Феновете на Юнайтед се притесняват, че Бербатов, навършил 29 години в събота, върви по същия път на "Олд Трафорд". Ако платиш 31 милиона лири за централен нападател, очакваш той да бъде на терена в големите мачове. В същото време обаче, Бербатов започна на пейката финала на Шампионската лига срещу Барселона, остана резерва срещу Сити, и почти сигурно няма да бъде титуляр във възловия сблъсък с Арсенал в неделя следобед.
Всичко сочи, че сър Алекс е загубил вяра в нападателя – а това никога не е добре за някой, който иска да успее в Юнайтед. Всички с право се възхищаваха на паса на Рууни, с който изработи първото попадение на "Олд Трафорд" срещу Сити.
Но нека да отбележим, че подаването се превърна в брилянтно, само защото Райън Гигс направи страхотен спринт от средата на терена, като след това показа отличен контрол и концентрация.
Нормално е сър Алекс да се запита защо 36-годишният уелсец може да направи подобен спринт, а Бербатов не. Именно заради такива неща българинът не е в състава, а и изглежда не липсва на Рууни като партньор в атаката.
Бербатов очевидно е талантлив играч. Някои от отиграванията му, както и погледът му върху играта, могат да те накарат да се изправиш и да аплодираш.
Но като гледам, мисля, че той може да даде още 15-20 процента. Ако това кара мен да се замисля, представям си какво се върти в главата на сър Алекс.
Шотландският спец хвърли толкова много усилия, за да привлече Димитър от Тотнъм.
Едно време на Ерик Кантона му се разминаваше, че не се връщаше назад достатъчно и оставяше съотборниците си да вършат черната работа. Бербатов обаче не може да си позволи подобно нещо, тъй като няма същата аура като Французина. Това му създава известни проблеми.
Българинът разполага с пет месеца да се поправи. В противен случай, сър Алекс може да вземе тежко решение през лятото. Дали обаче Бербатов има достатъчно хъс да обърне нещата в своя полза, особено с контузията в коляното. Само времето ще покаже.
А трансферите на Робиньо и Бербатов още веднъж доказаха, че с рекордните попълнение няма гаранции. Но нека да бъдем честни. Робиньо не си беше на мястото в Сити. Той се оказа изключително разочарование, още повече, че е един от най-скъпите футболисти във Висшата лига.
Бебратов не е чак толкова зле в Юнайтед – все пак спечели Висшата лига. Но в този отбор той трябва да вкарва по 25 гола на сезон. Виждали сме на няколко пъти проблясъци на таланта му, но не достатъчно.
Може би Рууни го зашеметява с безспирното си раздаване по терена. Може би напрежението от очакванията на "Олд Трафорд" оказват влияние върху българина. Той бе фантастичен с екипа на Тотнъм. Феновете го обожаваха. Това не е малък клуб, но в Юнайтед нещата са малко по-различни.
Със сигурност българинът го е боляло когато слушаше отчаяните призиви на феновете към сър Алекс да задържи Карлос Тевес в края на миналата кампания.
Бербатов трябва да е наясно, че има повече качества от аржентинеца, но нестихващата енергия на Тевес го прави по-популярен. Цената на българина в момента клони повече към 20 милиона лири, отколкото към 30.
Със сигурност той няма да иска да си ходи – ще иска да остане и да обърне нещата на "Олд Трафорд". Това обаче няма да е никак лесно, особено от пейката…