Златен крак е международна награда за футболистите над 29 години. Това е отличие за кариерата, не е само за техническите качества. Роналдиньо спечели Златната топка през 2005 и е най-добър играч на ФИФА за 2004 и 2005, така журналистката от "Гадзета дело Спорт" Габриела Манчини обяснява избора на Роналдиньо.
- Миналата година вие спечелихте приза в конкуренцията на звезди като Бекъм, Буфон, Трезеге, Тоти и Анри. Кого от тях харесвате най-много?
- Всички са страхотни шампиони. Харесвам всеки един от тях и не мога да избера само един.
- Помогна на вашата кариера, защото началото в Милан не беше леко. След това вкарахте 13 гола и направихте 17 асистенции. Колко важна е за вас тази награда?
- Много. Журито оцени моята кариера и ме посочи за победител на базата на тези постижения. Не е някакво отличие, което се взима, докато си все още млад. Кара ме да се чувствам щастлив това, че се превръщам лека-полека в легенда. Прекрасно е само да си помисля, че един ден моят син ще види отпечатъка ми в Монте Карло. Той ще знае, че аз съм част от футболната история.
- Мечтали ли сте си някога да станете футболен шампион?
- Винаги си мисля, че мога да бъда шампион.
- А винаги ли искате?
- Моето семейство е футболно. Баща ми и брат ми са били футболисти. Затова съм имал право да си мисля, че и аз ще стана звезда. Удовлетворен съм, защото сбъднах мечтата cи.
- Да поговорим малко за приза Златен крак и за отпечатъка, който легендите оставят в Монте Карло. Много фенове ни пишат от Судан, от Азия и ни казват, че искат играчи като Роналдиньо в националните си отбори. Вие до края на кариерата си ли ще останете в Милан?
- Сега съм щастлив, че играя в Италия. Прекарах две години в тази страна и съм добре. Но не само феновете на моя отбор Милан, ме правят щастлив. Всички тифози ме харесват. Засега се чувствам прекрасно, но не знам какво ще се случи в следващите няколко години.
- Навсякъде, дори и в Австралия питат за вас.
- Да, защото Златен крак е важно отличие. И бих казал, че е по-важно от останалите. Това е така, защото феновете от цял свят определят победителя.
- От Португалия питат какво мислите за Лео Меси, с когото сте играли заедно в Барселона. Кой от Лео и Кристиано Роналдо е по-добър?
- Беше чудесно да живея и играя заедно с него няколко години. Роналдо и Меси са прекрасни играчи. Харесвам повече стила на Меси. Това е, защото сме и големи приятели.
- Какво си спомняте от момента, когато получихте приза от принца на Монако Албер I?
- Целият ден преди церемонията беше страхотен. Да бъда в Монако, място, което обожавам, и да получа признание от принца е незабравимо.
- В момента номинирани са Бекъм, Буфон, Дрогба, Ето'о, Джерард, Гигс, Пуйол, Раул, Зеедорф и Тоти. Кой е вашият фаворит?
- Всички са изключителни.
- Все пак кажете поне едно име. С кого мечтаете да играете?
- Имах удоволствието да играя с Бекъм, Зеедорф, Пуйол и Ето'о. Останалите също са страхотни футболисти. Не знам дали ще имам шанса да играя с тях, но човек никога не знае. Ще ми се отново да спечеля, но това е невъзможно. Трудно ми е да подкрепя някого, защото всичките са велики играчи. Дейвид Бекъм е направил много за страната си, за футбола и спорта като цяло. Всички знаят кой е Бекъм. Наградата обаче може да отиде при всеки.
- Обичате много музиката.
- Така е, в моето семейство всички обожават музиката. Футбола и музиката. Не съм си представял да бъда друг освен футболист, макар че може и да работя в музикалния бизнес.
- Каква музика предпочитате?
- Харесвам различни стилове, от бразилска музика до джаз. Слушам това, което ми харесва, което ме грабва.
- Имате ли любим изпълнител?
- Най-вече в бразилската музика, но те са толкова много. Обичам групите и изпълнителите на самба.
- Изпитвали ли сте носталгия?
- Винаги. Постоянно ми липсват приятелите, семейството, родината. Това обаче не ме натъжава. Щастлив съм, че имах възможността да живея в уникални градове като Париж, Барселона, Милано.
- Ази от Китай ви пита кога ще се ожените?
- В такъв момент от живота съм, че не мога да кажа какво ще стане. Но когато любовта дойде, няма отърваване. Влюбени сме, но засега така ни харесва. Искаме да оставим нещата, каквито са.
- Гали или Тасоти е правилният избор след напускането на Леонардо.
- Тасоти натрупа много опит, работи дълго време с Анчелоти и познава отлично Милан. Това би било страхотен шанс за него.
- Имаме и въпрос от Ирак. Няма да играете на световното, но ще отидете ли в ЮАР да подкрепите Бразилия?
- Няма да гледам мачовете. Освен привърженик на Бразилия аз съм и футболист. Няма да ми издържат нервите да гледам.