Във ФИФА е от 1975, където преди да стане президент, заема постовете на технически директор и главен секретар. Под неговото ръководство, Световното първенство за първи път се пренася в Азия и в Африка. Допринася изключително за развитието на футбола в по-малките страни. Всеки месец, официалният сайт на ФИФА публикува интервю с швейцареца. Ето и последните впечатления на Сеп Блатер от това което се случва в света на най-популярната игра.

- Президент Блатер, какви са ви впечатленията от Световното първенство в ЮАР това лято?

- От няколко първенства насам, очакваме да се появи нов шампион. Имах и надежда, че този шампион може да бъде от континент, който не е излъчвал победител до сега. През 2002 г., Южна Корея достигна много близо до това, а тази година, само няколко сантиметра отказаха Гана от място на полуфинала. Въпреки това, титлата на Испания беше абсолютно заслужена. Те, заедно с Аржентина, играха най-атрактивния футбол на това първенство. На всичкото отгоре, те са млади отбори. Същото важи и за Германия и Гана. Това е добър знак.

- Споменахте нивото на играта. Конкретно по този въпрос, какво видяхте по време на турнира?

- Наистина станах свидетел на някои много красиви неща. Футболът е станал много стратегическа игра. Дните когато един отбор нападаше тотално, а после се затваряше в защита, отдавна отминаха. В груповата фаза на турнира имаше някои отбори, които излизаха единствено с мисълта да не загубят мача. Това е въпрос, който смятам да повдигна на предстоящата среща на спортно-техническата комисия. Длъжни сме да насърчаваме открит футбол, в който и двата отбора търсят победата. Ще преразгледаме и принципа на продълженията. Там, още повече сме свидетели на отбори, които се затварят в идея да не допуснат гол. Като вариант, може направо да се преминава към изпълнение на дузпи, или да върнем правилото за "златния гол". Ще видим какво ще излезе от тази среща.

- В друга насока, през август се проведоха първите Младежки олимпийски игри. Зрителите имаха възможността да видят някои отбори, които не се появяват често на голямата сцена. Какво ви е мнението за това състезание?

- Решихме на този форум, да отворим вратата за страни, които обикновено нямат възможност да се класират за голямата Олимпиада или за финалните турнири на ФИФА. Спряхме се на категорията до 15-годишни, тъй като вече се провеждат световни първенства до 17 и до 20 години. Присъствах на четири срещи в Сингапур и видях някои много добри игри. Специално бях очарован от момчетата на домакините, които играха много атрактивно. Най-важното цел на този форум бе да се разшири хоризонта на младите спортисти, като им се даде възможност да се запознаят с различни култури. Футболът е затова.

- Пакистан в момента преживява много тежка криза след наводненията. Мислите ли, че ФИФА може да помогне в подобна ситуация, въпреки че няма нищо общо с футбола?

- Независимо колко голяма и силна организация ФИФА е, сме ограничени само до това да изкажем своите мъки и съжаления за това което се случва там. Разбира се, ще помогнем за това да се възстановят игрищата в страната, но от към финансови помощи, това е работа на международната общност. Нямаме право да използваме от бюджета на ФИФА за хуманитарна помощ. Това което правим чрез "Футбол за надежда", развива програмите за социално подпомагане и промени в културата и образованието на дадени региони.

- Президент Блатер, кое е това, което ви държи толкова мотивирани, след 35 години във ФИФА?

- Когато пристигнах във ФИФА, ми беше връчена задачата да изработя програма развитие, и да я промотирам сред спонсорите и националните федерации. От както се заех с това, осъзнах, че футболът е много повече от игра. Тогава разбрах, че имам мисия да изпълнявам. Тази мисия все още не е завършена.