Така мисията на "нерадзурите" да защитят трофея си от миналата година става практически невъзможна. Началото на мача с нищо не вещаше това, което щеше да се случи по-късно. Още в 1-ата минута вратарят на гостите Нойер сбърка фатално и подари топката на Деян Станкович, който с красив удар почти от централния кръг на терена откри резултата.

Гостите от Гелзенкирхен сравнително бързо преодоляха първоначалния шок.Така се стигна до 17-ата минута, когато след центриране в наказателното поле на домакините, Жоел Матип се оказа най-съобразителен в получилото се разбъркване и изравни резултата.

Само няколко минути по-късно обаче домакините отново излязоха напред в резултата. Естебан Камбиасо отличо свали една топка към Диего Милито, а голмайсторът на Интер от близо нямаше проблеми да върне аванса на отбора си.

Преднината на Интер обаче не успя да оцелее дори и до почивката. В 40-ата минута след грешка в отбраната на европейските клубни шампиони Еду изравни резултата за втори път. Веднага след почивката Милито можеше да изведе "нерадзурите" напред в резултата, но останал сам срещу Нойер би в аут.

Така се стигна до 53-ата минута, когато Фарфан асистира за Раул, а той вкара за 3:2 в полза на Шалке. Само 4 минути по-късно Андреа Ранокиа засече топката в собствената си врата за 4:2. В 62-ата минута Кристиан Киву бе отстранен от игра, като това му се случи и няколко дена по-рано срещу Милан. Позорът за Интер стана пълен в 75-ата мионута, когато Еду с хубав фалцов удар от границата на наказателното поле матира Сезар за 5-ти път. Малко преди това гостите нацелиха и греда.

След тази загуба шансовете на Интер да продължи напред в Шампионската лига изглеждат по-скоро илюзорни, съобщи ТопСпорт. 

Интер:
Сезар; Майкон, Ранокиа, Киву, Санети; Мота, Станкович, Камбиасо; Снайдер; Ето'о, Милито;

Шалке:
Нойер; Учида, Матип, Хьоведес, Сарпай; Пападопулос, Хурадо, Фарфан, Баумйохан; Раул, Еду;