Двата тима направиха изключително атрактивен двубой, като, за разлика от предишни дербита, преобладаваха качествените футболни отигравания, а не спорните ситуации и грубите влизания.

Още в третата минута звездата на гостите Гара Дембеле бе изведен сам срещу вратаря Виничиус Баривейра от Дарко Тасевски, но не успя да преодолее стража на Литекс. Малко след това Иво Иванов получи жълт картон след грубо влизане в краката на Дока Мадурейра.

В 22-та минута Дембеле надбяга централните защитници на ловчанлии и стреля силно от около 15 метра, но Баривейра отново се намеси добре и улови топката. 11 минути по-късно дойде и най-спорното положение в мача. Нападателят на домакините Папа Диуф нахлу в наказателното поле и бе избутан от Иво Иванов. Датският рефер Ларс Кристоферсен посочи бялата точка, след което бе обграден от футболистите на "сините", които бурно протестираха. Бесен бе и спортният директор на Левски Георги Иванов, но Том хладнокръвно реализира дузпата и изведе своя отбор напред.

Малко преди края на полувремето Диуф се озова очи в очи с Пламен Илиев и се опита да го преодолее, но младият страж реагира прекрасно и улови топката, оставяйки своя отбор в играта.

Само пет минути след началото на втората част Грийн стреля опасно с глава след корнер, но не уцели вратата. Гостите владееха повече топката, но трудно успяваха да създават опасни голови положения. Литекс отвърна с два силни удара на Христо Янев от далечно разстояние, но Илиев отново бе на висота и отрази шутовете.

В 63-та минута Иванов влезе грубо в краката на Том и можеше да получи втори жълт картон, но Кристоферсен му го спести. 10 минути по-късно Дембеле центрира отдясно и топката бе избита от Бодуров, като гостите имаха претенции, че бранителят е играл с ръка.

10 минути преди края на двубоя Левски стигна до изравнителен гол, като негов автор бе Исмаил Иса. Нападателят се разписа с глава, след центриране от корнер. В самия край на редовното време Мюлдер имаше отлична възможност да донесе победата за своя тим, но стреля неточно останал очи в очи с Баривейра и двубоят влезе в продължения.

"Сините" и "оранжевите" изиграха две продължения от по 15 минути, но не успяха да си вкарат, така че се стигна до дузпи.

Том успя да вкара първата дузпа за Литекс, а Гара Дембеле се разписа за 2:2. Дока Мадурейра би втората дузпа за ловчанлии, но Пламен Илиев спаси удара на бразилеца. Александър Александров обаче удари страничната греда на вратата на домакините и резултатът се запази.

Деян Джерманович вкара за 3:2 в полза на "оранжевите", а Мариян Огнянов направи 3:3. Светослав Тодоров се разписа технично за 4:3, но удара на Исмаил Иса мина над напречната греда на Литекс. Петър Занев вкара за 5:3 и по този начин класира своя тим напред в турнира.

В крайна сметка, Литекс се присъедини към отборите на ЦСКА и Пирин Благоевград в Топ 4 на турнира, а утре е последния четвъртфинал, в който Черноморец Бургас приема тима на Славия, съобщи БГНЕС.

Ясен Петров: Мираж или не, ще се борим за титлата

Любо Пенев: Поздравявам момчетата

Гонзо: Горд съм с футболистите на Левски