Така момчетата на Пеп Гуардиола тотално обезсмислиха реванша в Украйна и очаква мегасблъсъка срещу Реал Мадрид, който снощи също разби английския Тотнъм Хотспър с 4:0.

Двубоят на препълнения "Камп Ноу" започна по възможно най-добрият начин за домакините. Още в първата си по сериозна атака във втората минута, Барселона успя да поведе с гол на Иниеста. Нападателят се възползва отлично след груба грешка на бранител на Шахтьор, който изби топката право в краката на испанския национал. Иниеста пое в наказателното поле, преодоля двама защитника на гостите и от границата на малкото наказателно поле, в близкия ъгъл на вратаря откри резултата.

След попадението за Барселона последваха два стопроцентови пропуска за украинския тим. Първо в 12-ата минута нападателят Луис Адриано бе изведен абсолютно сам срещу Виктор Валдес, но не успя да отправи точен удар и просто бутна топката покрай десния страничен стълб на вратата.

Още в следващата си атака, непредвидено излизане на Валдес можеше да се окаже фатално. Вратарят излезе извън наказателното си поле и изби топката, която обаче попадна във Вилиан, който пробва удар от над 40 метра към празната врата, но не уцели рамката.

Отговорът на домакините обаче не закъсня, като в следващите няколко минути Барселона създаде четири положения, но без особен успех. Голът все пак падна, въпреки че той дойде в 34-ата минута. Авторът на първото попадение Иниеста изведе отлично бранителя Даниел Алвеш, който се измъкна от отбраната на Шахтьор, преодоля с лекота вратаря Пятов и на празна врата направи 2:0.

Второто полувреме отново започна с териториално предимство за Барселона, от което домакините се възползваха максимално в 53-ата минута на мача. След поредния корнер пред вратата на Шахтьор, топката бе центирана ниско в наказателното поле, където Жерар Пике бе оставен абсолютно непокрит и с удар от около 11 метра вкара трети гол за "каталунците", с което приключи и интригата в сблъсъка. Преди да влезе в мрежата, топката рикошира леко и в тялото на бранител на Шахтьор, което допълнително затрудни вратаря на гостите.

В 60-ата минута футболистите на Мирча Луческо стигнаха до пряк свободен удар в близост до наказателното поле на Барселона. Топката бе центррана от Сърна, а Ракитский успя да отклони коженото кълбо в мрежата на Валдес, макар и с коляно. Точно 60 секунди по-късно обаче, Барселона отново възстанови преднината си от три гола с прекрасен гол на Кейта. Халфът на домакините бе намерен отлично от Меси и с удар без забавяне се опита да скъса мрежата зад Пятов.

До края на мача Барселона успя да вкара нов, пети гол, но попадението бе правилно отменено заради засада на Лионел Меси. Петият гол за Барселона обаче дойде шест минути преди края, когато Даниел Алвеш навлезе в наказателното поле, направи няколко финта и между трима бранители на Шахтьор пусна към Шави, който с лекота от близко разстояние препарира Пятов.

В крайна сметка Барселона изкова безпроблемна победа и си осигури предсрочно класиране за полуфиналите в Шампионската лига. Там "каталунците" ще трябва да мерят сили срещу добре познатия си Реал Мадрид, който снощи също не се смили над своя противник Тотнъм, който инкасира четири гола, предаде Гонг. 

БАРСЕЛОНА – ШАХТЬОР 5:1 

1:0 Андрес Иниеста 2',
2:0 Даниел Алвеш 34',
3:0 Жерар Пике 53',
3:1 Ракитский 60',
4:1 Кейта 61',
5:1 Шави 86')

Барселона:
1.Валдес, 2.Алвеш, 3.Пике, 6.Шави (к), 7. Вия (Педро), 8. Иниеста, 10. Меси, 14. Масчерано, 15.Кейта, 16.Бускетс, 21.Адриано

Шахтьор:
30.Пятов, 3.Хубшман (Едуардо), 8.Жадсон (Фернандиньо), 9.Адриано, 10.Вилиан (Алекс Тейшейра), 20.Коща, 22.Михтариян, 26.Рац, 32.Ишченко, 33.Сърна, 44.Ракитский