Реал Мадрид и Барселона (пак) се оказаха твърде добри за всички останали. Нямат конкуренция. Те са две галактики, чиито центробежни сили неизбежно ги тласкат към колосален сблъсък. Всяка година, във всеки турнир и за всеки трофей, aко някой иска титлата, купата или европейския връх, трябва да мине през Барса или Реал. Неизбежно е. А когато всички отпаднат, отново остават само те. За да се вкопчат в поредния си междупланетарен танц.

Ел Класико винаги е бил Мачът на века, но тази пролет получаваме свръхдоза футболен еликсир: 4-сериен маратон за 18 дни, със залог всичко или нищо. Пътищата на Барса и Реал към слабата се кръстосаха - след 3 май нищо няма да е същото. Възможно е в края едните да празнуват най-великия требъл в историята, другите - сгромолясването на целия си проект, а може просто да поделят успехите, за да нажежат още повече враждата си.

За всички свидетели на този грандиозен сблъсък обаче ще остане привилегията да разказват, че са му се насладили. За зрелищния плейоф ще се говори и след години. Това каре от футболни класики ще се помни дълго. Идват 4 исторически сблъсъка, 4 кървави битки между непримирими врагове, 4 дуела на живот или смърт. В тях ще бъде разигран най-ценният букет в модерния футбол: Шампионската лига, титлата и купата. Славна епопея, която ще парализира футболния свят. Ще се разиграе само за 18 дни, без време за психологическа реакция. Удряш или умираш.

Днес е предястието - шампионатният сблъсък, наглед без особено значение, заради преднината от 8 точки на Барса в класирането. Реал обаче изгаря от желание да си го върне заради петицата на "Ноу Камп", да съкрати разликата от върха и да възроди малки шансове за титлата. Който удари днес, ще спечели и важен импулс за предстоящите битки. Загубилият неизбежно ще започне да си задава въпроси и това може да го подхлъзне, без да се усети.

Двата отбора тръгват от познатите позиции. След унижението на "Ноу Камп" през ноември Кралския клуб не може да си позволи да сложи още една тухла върху високата стена, която вече доста време го отделя от врага. Още днес тимът на Мауриньо е длъжен да покаже зъби, да влезе в шамарите и да изкрещи, че отива на война. Реал спешно трябва да прекъсне опасната поредица от загуби в Ел Класико, с която толкова взехме да свикваме, че е на път да преобърне историческия хастар. В последните години Барса аргументирано взе да посяга към трона в испанския футбол и алармата на "Бернабеу" задължително трябва да кънти.

Ето защо - въпреки че отива в Мадрид с титлата под ръка, Барса трябва да бъде поставен под кръстосан огън. След толкова време на суша и страдание Реал е притиснат до стената и Мауриньо няма право да прави сметки. Никой няма да му прости, ако съхрани сили и раздели приоритетите. Реал тръгва за всичко на всички фронтове, защото е Реал. В момента, в който почне да се пести, Жозе ще признае, че е по-слаб. А той бе доведен в Мадрид, тъй като е №1.

За Барса четирите мача са дербита най-вече в идеологически план, защото тимът на Гуардиола доказа, потвърди и натърти, че е най-добрият в света, припомня Novsport. Превъзходството не е само в игровия стил - докато Реал е на сухо вече 3 години, Барса спечели 8 от последните 10 възможни трофея, а сега посяга с ръка към 11 от възможните 13. Така че дерби като футболно противопоставяне няма. Поне докато Реал не покаже, че е узрял да промени статуквото.

Макар и еталон за подражание, Барселона обаче също е уязвим. При провал в маратона от класики (и най-вече в полуфиналите от Шампионската лига) неизбежно ще се заговори за началото на края на ерата "Гуардиола". Обратно - ако каталунците излязат на плюс и си постелят за требъл, ще увеличат аргументите,че са най-великият футболен отбор, който човечеството е виждало. Реал - Барса, Моу срещу Пеп, Кристиано срещу Меси, "Бернабеу" срещу "Ноу Камп", Мадрид срещу Каталуня. Маратонът "Ел Класико" започва!

РЕКОРДИТЕ В ЕЛ КПАСИКО (ЗА ПЪРВЕНСТВО)

Най-голяма победа на Реал М у дома: 8:2 (1934/35)
Най-голяма победа на Реал М като гост: 5:1 (1962/63)
Най-голяма победа на Барса у дома: 7:2 (1950/51)
Най-голяма победа на Барса като гост: 5:0 (1973/74)
Най-резултатно равенство: 5:5 (1942/43)
Нулеви равенства: 8
Брой пъти, в които Реал М печели двата мача в eдин сезон -14 Брой пъти, в които Барса печели двата мача в един сезон -10
Брой последователни сезони без победа на Реал М като гост: 19 (от 1983/84 до 2003/04).