"Не случайно говорим, че футболът е магия, и предизвиква най-голям интерес. Проблемът е очевиден, състоянието на клубните стадиони, на столичните футболни клубове, не е добро. Реално в момента единствено "Георги Аспарухов" да може да получи лиценз от УЕФА, но е вероятно догодина и той да не може. Петте клуба ползват стадионите под различна форма, но те са обществени. След 10 ноември държавата не е инвестирала нито лев в стадионите. Левски е инвестирал над 16 милиона лева, само върху подобрения, върху нещо, което не е наше. Преди около три месеца започна оценяване на стадионите и резултатите до момента са повече от тревожни. Нито един от стадионите не отговаря на условията, и държавата има право да не даде лиценз на нито един. Изискванията по българското законодателство са дори по-строги от тези на УЕФА", заяви Батков.

"Предизборните обещания бяха да се подобрят базите, считаме, че е време това обещание да бъде изпълнено към най-популярния и най-масовия спорт. В тази връзка ние имахме среща с министър-председателя, председателя на народното събрание и финансовия министър, където набелязахме точки за сътрудничество," продължи той.

"След това ние, президентите направихме сдружение с нестопанска цел - Сдружение на професионалните столични клубове "Футболна София" – с петте клуба, като за първи председател бе избран Венцислав Живков, изпълнителен директор на ЦСКА. Целта на това сдружение е да се видят нуждите от реконструкция, след това ще се набележат съоръжения, които не се използват, и да се предложи на държавата да ги приватизира. Вече на база на набелязаните мероприятия, държавата да инвестира събраните пари за реконструиране на базата."

"Пред вас ще подпишем обръщение към министър-председателя, стадион "Септември", може би не целият, стадион "Раковски", частично, столичният колодрум частично, старият стадион "Академик", и бившият стадион "Юнак", пързалка "Дружба", да бъдат час от този план," обясни още шефът на "сините".

"В редица градове на България вече се прави това. Да вземем за пример Ловеч, където реконструкцията на стадиона бе извършена с кредит от общината, минем през Бургас, Пловдив, Перник, Благоевград… Говорих с министър-председателя, и той ми спомена, че стадионът в Стара Загора също ще получи финансова подкрепа, както и други стадиони," каза още Батков.

"Всички стадиони съществуват документално. Не са необходими промени в законодателството. Не се налагат градоустройствени изменения. Трябва разрешение за строителство, извършване, приемане, и такива. Имаме програма минимум, и програма максимум. Нови сектори Б, В и Г, като се запази само А, да се увеличи капацитета до към 38 хиляди. Да стане стадионът футболен. Правейки нов тип съоръжение, ние ще получим и помещения под трибуните, където могат да се развиват други действия, от които да се реализират приходи. Ние играем по 10-14 мача на година в Европа, почти няма в Европа съоръжения от насипен тип. Няма европейска държава, в която сме играли, в който да няма решаваща финансова намеса или на общината, или на държавата. Пример – стадионът в Гелзенкирхен, от 230 милиона евро, 190 са платени от общината."

"Проблемът в бедна държава като България е, че към футбола няма потребителско търсене. Знаете какви са цените на билетите, тв правата, търговията със стоки… Това са традиционни източници на приходи за големите клубове. И ние президентите се гърчим, защото трябва да осигуряваме минимума. Няма как да инвестираме, няма резон, в нещо, което не е наше. Стадион "Георги Аспарухов" ми е даден от държавата да го ползвам. Дотук. И трябва да се оправим, но не можем. Същото е и с ЦСКА, дадоха им правото на ползване, и да го поддържат. Колкото до обектите, подлежащи на приватизация, там трябва нещо да се направи, но ние не сме държавата, за да отговорим. Очевидно, трябва да има промени."

"Статутът на петте стадиона е различен, и формата, под която се ползват. Предстоят разговори. С нашето сдружение имаме за цел колективно да дискутираме ситуациите, и да водим диалог с правителството," заяви Батков.

Той добави, че не вижда нищо лошо и друг столичен клуб, като Септември, да влезе в организацията. "Затова движението е с нестопанска цел, като започне този "златен дъжд", за който всички си мечтаем, и за който аз съм песимист, ние всички с консенсус да упражняваме контрол. И пак ще кажа – ние няма да харчим държавни пари. Но няма проблем, ако държавата реализира извъндържавни приходи, да ги инвестира в базите."

"Разбрахме се до месец всеки от клубовете да състави за себе си програма. Естествено, във въпросните разходи ще влезе не само представителният терен, но и тренировъчните игрища," продължи Батков, цитиран от Гонг. 

"При 700 деца в школата, мисля, че трябват поне пет-шест терена."