В това дружество с нестопанска цел влизат тимовете на ЦСКА, Левски, Славия, Локомотив София и Академик София. Председател пък е Венцислав Живков - изпълнителен директор на "червените".

Вижте видео от пресконференцията на "Футболна София"

На пресконференция в "Пресклуб България" да обсъдят предложението със спортния министър Свилен Нейков бяха дошли босът на Левски Тодор Батков, тези на ЦСКА и Славия Димитър Борисов и Венцеслав Стефанов и по един представител на Локомотив и Академик. Поводът елитните софийски тимове да искат спешни ремонти на стадионите си са затягащите се изисквания от УЕФА. Ако не бъде осъществена реконструкция на съоръженията, те няма да получат лицензи за европейски мачове през следващия сезон.

Ето какво предложиха клубовете, изказано от Тодор Батков:

"От столичните стадиони, само "Герена" може да получи лиценз за този сезон, но не и за следващия. Всички съоръжения с изключение на това на Славия са частна държавна собственост. Това на Славия пък е общинска. След 10 ноември държавата не е инвестирала един лев в тези стадиони. Паспортизацията на стадионите започна и резултатите са тревожни. А българските изисквания са по-строги дори от тези на УЕФА.

ГЕРБ обеща да подобри футболната база. Дойде време да изпълни обещанието си. Сформирахме сдружение с нестопанска цел "Футболна София". Първи председател е Венци Живков от ЦСКА. Целта ни е да паспортизираме стадионите и нуждите от реконструкция. Да набележим спортни бази в София, които пустеят и да предложим на държавата да ги приватизира, а след това да инвестира събраните средства в подобряване на нашите базите, които ние използваме".

Президентът на Левски разкри и за кои точно "пустеещи" бази говори: "Стадион "Септември", може би не целият. Стадион "Раковски", също частично. Колодрума, частично, стадион "Академик" и стадион "Юнак". Министър Нейков пък добави, че се обсъжда закон за хазарта, според който 10 процента от приходите да отиват за футбола.

"Инициативата на сдружението е много навременна. Трябва да се направи анализ кой стадион на какво отговаря. Да се преценят приоритетите. Сега искаме да се приеме закон за подобрение на хазарта и до 10 процента от печалбите там да отиват за футбол. Това би било сума от около 30 млн. лева всяка година", сподели спортният министър, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че стадион "Васил Левски" е остаряла база и е на лошо място, за да се отделят средства и за него. ОТ сдружението пък подписаха официално предложението заедно с Нейков и увериха, че още в понеделник са готови да го връчат на премиера Бойко Борисов.

Грандовете готови с исканията до Бойко