През 1991 година те спечелиха промоция за Ла Лига и оттогава насам бяха неизменен фактор в испанското футболно първенство. За последен път отборът е изпадал от Примера през далечната 1978 година. Днес тимът на Мигел Анхел Лотина загуби домакинството си срещу Валенсия с 0:2 и по този начин остана под чертата за сметка на отбора на Реал Сарагоса, който спечели гостуването си на Леванте с 2:1 и мина пред Ла Коруня в класирането.

Преди финалния кръг в Примера бяха възможни над 250 варианта за евентуално развитие на битката за оцеляване в първенството. Депортиво обаче максимално улесни конкурентите си като падна у дома от "прилепите" след ранно попадение на Адурис още в 4-тата минута и второ попадение на Роберто Солдадо секунди дълбоко в последната минута на мача, което окончателно закопа домакините.

До края на мача и двата тима имаха възможности да отбележат, но докато гостите не играеха за нищо и си бяха осигурили участие в Шампионската лига наесен, Ла Коруня отпадна безславно от Примера.

Другите замесени в битката на дъното се справиха чудесно в последния кръг. Реал Сосиедад и Хетафе си поделиха по една точка при 1:1. Диас изведе гостите напред рано-рано в 9-тата минута и полувремето завърши с преднина за отбора от мадридското предградие. "Баските" се добраха до точката с изравнителен гол на Сутил в 66-тата минута. Реал Сарагоса успя да се спаси с два гола на Габи 39-та и 73-та минута при гостуването на Леванте. Домакините вкараха почетен гол чрез Стуани в 8-тата минута. Победата на практитка запази мястото на Сарагоса в елита на испанския футбол.

Осасуна пък надхитри демотивирания Виляреал и го победи с 1:0. Ценният гол за отбора от Памплона реализира Сехудо в края на първата част (44 минута), предаде Novsport.