Познавате Николай Станоев отлично и от години. Разсмивал ви е от малкия екран, гледали сте го в киното, участвал е в популярни шоу програми и сериали, а в последно време създава авторско комедийно съдържание в почти всички социални мрежи.

Голямата част от детството на Ники и младежките му години преминават във Видин. На театралната сцена играе първо именно в крайдунавския град, после в Благоевргад, следва период и в Народния театър "Иван Вазов". Победител е във формата на Шоуто на Слави - "Народен артист" през 2006 г. Ники стремглаво продължава да трупа популярност и опит. Играе в един от най-популярните български ситкоми - "Домашен арест", но днешната му игра е във футболното предизвикателството на dir.bg - Game ON!

Ники избира Ливърпул в чест на неговия брат, който живее в града на Бийтълс и подкрепя "червените" от Мърсисайд. Роден през 80-те, той добре си спомня колко различни са били забавленията за децата във Видин, където спортът и игрите по улиците са част от ежедневието му.

"През 80-те и 90-те във Видин баскетболът и самбото бяха много силни. Игрите бяха навън. Стражари и апаши, бой, песници... Детските лудости бяха стандартни.", разказва Ники

С усмивка се сеща за емоциите около "американското лято" през 1994-а година, когато България се класира на четвърто място на Световното първенство по футбол.

"94-та нямаше Facebook и във Видин си празнувахме навън. Социалните мрежи бяха по Лади, Жигули, някой друг тираджийски мерцедес. Всичко на клаксона"

Още от малък, Ники има способността да забавлява хората около себе си. Първите му стъпки в сценичните изкуства са свързани с поредно наказание, което получава като дете. Влиза в "правия път" чрез театъра и винаги ще е благодарен за това.

"Бяхме един отбор от големи шматароци, които правеха много пакости. Ходехме и къртехме емблемите на колите. Накрая обаче ни хванаха и училищната психоложка ни събра цялата група от джамбази в една театрална школа. "

В спорта и игрите успехът е по-лесен за измерване. Резултатът определя победителя от определен сблъсък, особено в колективните спортове. Успехите и мотивацията в изкуството се определят по далеч по-субективен начин.

"Смешно е да си смешен, но е неизмеримо. В изкуството няма как да кажеш кое е по-по-най. Доказаният артист има своята аудитория, комерсиалният артист има дори по-голяма аудитория, но и това не е показателно. Особено с това събиране на "лайки"(б.р. лайкове в социалните мрежи)" - направо ми омръзна!", споделя Станоев

В последната година масово артистите използват социалните мрежи, за да споделят произведеното от тях съдържание. Ники е сред най-адаптивните в гилдията и без пандемична обстановка, но признава, че има неща, които не може да направи без публика. Като проектът му #НикиГовориЗаМузика, който е спрян от месеци, заради невъзможността му да събира публика на живо. Чрез заснемането на различни клипове, Ники жъне успех в онлайн пространството и се забавлява докато го прави.

"Интересно ми е да създавам съдържание в социалките. Нямам десетки хиляди и милиони последователи като изключим Tik-Tok, но така или иначе това са хора, за които не бих казал, че имам влияние, а по-скоро, че това са свежи хора от различни поколения, които просто се кефят на нещата, които правя."

Сред големите страсти на Ники Станоев е Стенд-Ъп комедията. Оценява, че този формат вече е създал своята субкултура и популярна физиономия, но в същото време вижда твърде много его сред комиците и прекомерно съревнование.

"Стенд-ъп комедията трябва да е като караокето. Всеки може и трябва да опита. Това е свободна форма. Няма нужда да се мерим, кой кой е в стенд-ъп средите. Иначе най-голямата грешка в този жанр е да разказваш вицове или чужди смешки."

А има ли български спортисти, които са достатъчно артистични, за да го впечатлят с комедия или драма?

"Има класики като Божинката! Започна от това, че изказите му стоят нелепо и говори легендарни щуротии. Но ти свикваш с това, има го и вайръл ефектът и ти е забвано. Какво ли не му се изсипа на Божинов, но той го преувеличава още повече, иронизира сам себе си и става забвано."

В това число Ники добавя и името на Димитър Бербатов, който вече има опит и в истинското кино. Комедиантът вярва, че бившият футболист на Манчестър Юнайтед притежава талант, за да влиза в роли и да забавлява публиката. Именно Манчестър Юнайтед пък е отборът, срещу който се изправя Ники със своя Ливърпул във виртуалното дерби срещу водещия Деян Веселинов. Макар да не е най-големия футболен фен, Станоев успява да смеси сериозното със смешното, а за да се посмеете от сърце с най-актуалния комик у нас - просто изгледайте видео епизода.