След точно 1000 дни, броено от днес, 25 февруари 2020 г., Катар ще стане столица на света, макар и през окото на телевизионния екран, социалните медии и интернет.

Но глобалното внимание ще се насочи към малката и странна държава в пустинята, която ще е домакин на най-голямото спортно събитие - Световното първенство по футбол.

Не е имало такъв Мондиал за 90 години история на този форум. Вероятно няма и да има.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА - ТОВА Е КАТАР СЕГА И КАКЪВТО ЩЕ БЪДЕ ЗА МОНДИАЛА>>>

Това, че ще се случва през зимата и ще завърши в дните около Коледа, е само началото на цялата изумителна лудост, наречена Катар 2022.

ФИФА отбеляза важния момент - 1000 дни до първенството, с изявление от Джани Инфантино, нейния спорен президент.

"Катар е на ниво на подготовка, на което не е бил нито един домакин досега, 1000 дни преди старта - каза шефът на световния футбол. - Това първенство ще удиви света. От социална и културна гледна точка, това ще е невиждан турнир. Регионът е луд по играта, а първенството ще обедини хората от целия свят."

Красиви думи. Нито една от тях обаче не засяга проблемите с катарския домакин, като например социалната политика в държавата, където работещите чужденци са близо 2 милиона, а местните - около 200 000. Условията за работа са някъде между първобитни и от 19-и век, а тези за приемане на гостите-фенове от цялата планета - доста мътни към момента.

Снимка: Getty Images

32 страни ще класират своите отбори на Мондиала, като вече са изиграни 136 от 900-те мача в квалификациите - все предварителни пресявки в Азия, Африка и Океания.

Чакат се около 1 милион фенове за 28-те дни на турнира, който започва на 21 ноември 2022 г. и завършва на 18 декември.

Заради него ще спре футболът в Европа и Южна Америка, като в първенствата ще има близо 40-дневна пауза. Клубовете, разбира се, не са доволни. Шампионската лига ще започне в разгара на лятото, за да може до началото на ноември груповата фаза да е приключила.

Лагерите на националните тимове-участници, ще стартират около 3 ноември, а от 1 януари всички пак започват да играят клубен футбол. А какво става с тези, които не са на Мондиала? Тренират без мачове...

Та, докъде е Катар с подготовката?

Построени са 2 от 8-те стадиона. Още три трябва да бъдат завършени в рамките на 2020 г. Новата метролиния, която свързва петте града на световното - Ар-Раян, Ал-Кор, Ал-Вакра, Доха и Лусаил, е готова на 80 процента.

Всъщност, "градът" Лусаил е поселище, което не съществуваше преди 3 години на картата, а сега се изгражда изцяло, само заради първенството. Засадиха десетина хиляди дървета и построиха вече първите квартали там. А стадионът ще е истинско бижу, но... още не е готов.

 

Осемте арени са разположени на толкова малко пространство, че най-далечните два са на 144 километра. Нещо като София - Пловдив, да кажем. В един ден фенът може да посети дори три мача.

Очаква се метролинията да превозва по над 200 000 привърженици на ден, което е нечувано натоварване като трафик за първенство от такъв калибър. Само да вметнем - в Русия 2018, миналото световно, имаше разстояния като между Калининград и Екатеринбург, което е над 3000 километра!

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бюджетът на турнира "нарасна малко" (израз на Хасан ал Тавади, шеф на организационния комитет) до 8 милиарда долара. Сигурно ще мине и тази кота, но парите не са проблем. Има ги в изобилие. Стадионите изглеждат феноменално, но засега - само на картинки, освен двата вече готови.

Лека корекция - 8 милиарда долара струват само арените, тренировъчните бази и футболната инфраструктура. Пълната сума, която ще излезе на страната, спонсорите и ФИФА целия турнир, засега се пресмята по-скоро към 75 милиарда... Все пак, изгражда се нова железопътна наземна и подземна мрежа (метролиния), нов град, хотели на плаващи потони и пътна инфраструктура.

Хотелите не стигат, затова круизни кораби и споменатите плаващи сгради ще приемат фенове. В тях алкохол ще се продава. Извън тях - засега ФИФА опитва да издейства поне на стадионите да има бира. Останалото - неприемливо за Катар.

Температурите ще са идеални за футбол, на миналото през декември Световно клубно първенство, спечелено от Ливърпул в надпревара с бразилския Фламенго, мексиканския Монтерей и т.н., градусите бяха около 22. А то свърши на 21 декември, кажи-речи, когато ще е и финалът на Мондиала след 2 години.

Остават 1000 дни.

Ясно е, че такова Световно първенство досега не е виждано. За добро или за лошо, това е неоспорим факт.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА - ТОВА Е КАТАР СЕГА И КАКЪВТО ЩЕ БЪДЕ ЗА МОНДИАЛА>>>

 

Khalifa International Stadium в Доха е готов, там бе финалът на Световното клубно първенство

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images/Guliver Photos