Серина Уилямс навършва 40-годишна възраст днес и продължава една от най-впечатляващите кариери в женския тенис.

Ако питате нейния дългогодишен треньор Патрик Муратоглу, той ще ви каже, че това е най-великата в този спорт за всички времена.

Серина е много повече от просто тенисистка, но ако говорим само за спорт, тя е закована на 23 титли в Големия шлем и вече четири години стои зад Маргарет Корт, която е с 24.

По повод 40-ия рожден ден, Муратоглу изрази категорично, че това не е най-значимата статистика.

"Маргарет Корт игра по време, в което 3/4 от играчите дори не пътуваха за Australian Open, а тенисът бе аматьорски спорт с основна схема от 16 играчи.

Не искам да омаловажавам постигнатото от Корт, но това е друга ера. Да, щеше да е хубаво Серина да подобри нейния рекорд, но и да не го постигне, тя остава най-великата за всички времена", категоричен е Муратоглу.

За последно Уилямс спечели титла от Големия шлем през 2017-а, когато триумфира в Австралия. Направи го докато е бременна с първото си дете Олимпия. Нейната сестра Винъс остана в сянката й със своите седем трофеи. Двете обаче направиха страхотен тандем на двойките, където си спечелиха по още 14 титли заедно.

"Серина все още е силна. Въпросът е доколко го иска и колко още е готова да даде, за да е на върха. Откакто се роди дъщеря й, е много по-трудно. Затруднява се да сложи живота си на тенисистка пред този на майка. Това е напълно разбираемо.

Мисля, че това бе основната причина да не спечели нова титла в Големия шлем. Нейното семейство е на първо място. Тя осъзнава тези неща и ще видим какво ще стане в бъдеще", добави Муратоглу.

От 2017-а насам Уилямс загуби четири поредни финала в Големия шлем и това вече прозира като сериозен психологически проблем. Анджелик Кербер, Наоми Осака, Симона Халеп и Бианка Андрееску станаха шампионки след финали срещу американката, в които не й дадоха нито един сет.

Дори и да не изравни рекорда на Маргарет Корт, Муратоглу смята, че Серина трябва да бъде оценена за революцията, която е донесла на женския тенис.

"Тя промени тениса. Донесе атлетизъм, какъвто нямаше преди това. Със сестра й Винъс отвориха вратата за нова генерация от тъмнокожи играчи, защото преди това спортът бе само за белите. Тя караше съперничките си да се страхуват в много дълъг период, което е впечатляващо.

Освен това вкара бизнеса в женския тенис. Преди нея маркетинговата част бе минимална, но тя промени това с аурата си. Големите договори станаха възможни и за другите тенисистки", каза френският треньор.

Той и Серина се събраха през 2012-а и той успя да подобри играта й както физически, така и психологически. Муратоглу смята, че еквивалента й в мъжкия тенис е Новак Джокович заради менталната издръжливост на двамата.

"В началото на кариерата си, тя имаше липса на увереност. Не беше себе си, но аз знаех какво може. Когато се класира на полуфинал на "Уимбълдън" през 2012-а и бе седма в света, бяхме в ресторант. Тя се втурна към мен с усмивка и ми каза "каквото и да стане, е страхотно, от понеделник ще съм седма в света".

Попитах я какво толкова. Изненадан съм, че намираш това за толкова значимо, обясни ми защо. Тя се разстрои и не ми отговори. Но същата вечер ми писа и се извини, защото №3 и №2 в света не я устройва. Оттогава стана различна", спомня си Муратоглу.

Едно е сигурно - на 40-годишна възраст тенисът не е основният приоритет за Серина. За последно тя игра на 29 юни, когато загуби в първия кръг на "Уимбълдън" от Аляксандра Саснович заради контузия.

Дали я чакат по-добри дни в играта? Едва ли, но определено остава една от най-великите в спорта.