В “Насоки за богоугодно пътуване” Светият престол апелира към шофьорите да се прекръстват преди пътуване. “Дори опасно изпреварване може да стане повод за прегрешение”, посочи кардинал Ренато Мартино при представянето на документа “Насоки за богоугодно пътуване”, изготвен от Ватикана. В препоръките се осъждат липсата на учтивост, неприличните жестове, ругатните, богохулствата, които си позволяват някои шофьори. Затова пък се подчертава, че ползването на транспортни средства дава възможност да се проявят християнските добродетели, благоразумието, търпеливостта и милосърдието. “И не забравяйте да се прекръстите, преди да тръгнете на път”, се казва в документа.
"10-те божи заповеди" за шофьорите са следните:
1. Не убивай.
2. Пътят трябва да е за теб средство за единение между хората, а не смъртоносно зло.
3. Вежливостта, почтеността и предпазливостта ще ти помогнат да се справиш с непредвидени събития.
4. Бъди великодушен и помагай на ближния си в нужда, особено на жертвите на злополуки.
5. Колите не бива да са за теб израз на сила и власт, повод за грях.
6. С доброта убеждавай младите и не чак толкова младите да не шофират, когато не са в състояние да го правят.
7. Подкрепяй семействата на жертви на злополуки.
8. Помири виновните шофьори и техните жертви, когато дойде подходящият момент, така че да могат да изпитат освобождаващата сила на прошката.
9. Закриляй по-уязвимия на пътя.
10. Бъди отговорен към другите.
Ройтерс, цитирана от Дарик, отбелязва, че Ватикана няма много от проблемите, изброени в документа. В най-малката суверенна държава в света има регистрирани хиляда коли, а максималната разрешена скорост за шофиране е 30 км/ч. Според официален представител на Ватикана последното пътно-транспортно произшествие е станало преди година-година и половина, като при това е причинило дребни щети.
Късно вечерта в понеделник, след рисковано изпреварване, 35-годишната Живка Илиева уби трима младежи и рани сина си при жестока катастрофа в Перник. В кръвта на шофьорката бяха измерени 2,88 промила алкохол.