Това съобщи Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите, цитиран от БГНЕС. Той обясни, че това се налага заради ценовите равнища на зърното след прибирането на новата реколта. Специално в София и Югозападна България най-вероятно поскъпването ще започне от следващата седмица, защото цените и на старата реколта вече се вдигнаха значително. Нещата са в такава степен наболели, че няма как производителите на продължават да поддържат ниските цени, които са в момента, каза още Георги Попов. Неотдавна председателят на варненския съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Димитър Людиев заяви, че фирмата му - “Лагард“, е поръчала 200 тона брашно от Австрия, тъй като един тон суровина там е с 10 лв. по-евтин дори с включените транспортни разходи, предаде Дарик. Работниците от бранша масово напускат и си намират работа или в туризма, или в чужбина, където получават много по-добро възнаграждение, коментира още Людиев. Според браншовици квалифицирана работна ръка в бранша не може да се намери за заплати дори от 400 до 700 лева. Около 30% от сектора е в “сивия“ сектор, съобщи още Людиев.