В интервю за телевизия “Ал Джазира”, излъчено в сряда вечерта, синът на либийския лидер Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, се изказва в защита на петте български медицински сестри, но твърди, че всички думи на палестинеца с българско гражданство Ашраф са “пълна лъжа”. По повод заплахите на Ашраф, че ще съди Либия пред ООН, той уточнява, че самопризнанията на медиците са изтръгнати със сила, но "Либия не би могла да бъде съдена за това". В интервюто, публикувано на електронната страница на телевизията, Сейф ал Ислам потвърждава, че медиците са били измъчвани с електрошокове и техните семейства са били заплашвани, както и че от самото начало властта и правосъдието в Триполи са злоупотребили и са използвали в свой интерес случая, към който дори не е било подходено професионално. Някои от децата са били заразени с вируса още преди пристигането на медиците в Либия, а има и един регистриран случай след техния арест, посочва той. "Имало е небрежност, случи се трагедия, но не е извършено умишлено", казва синът на Муамар Кадафи, цитиран от Ройтерс и БГНЕС. "И въпреки това Либия осъществи грандиозна победа с този казус”, подчертава той, допълвайки, че шантажирането със случая не е започнато от джамахирията, а от ЕС.
Относно доклада на световно признатия учен и откривател на вируса на СПИН Люк Монтание, синът на либийския лидер заявява, че този доклад е изготвен само за да свали всички подозрения от медиците, но в него има много неточности и грешни факти, съобщи Фокус.
Петте български медицински сестри и палестинският лекар бяха освободени на 24 юли след споразумение между Триполи и Европейския съюз след 8 години прекарани в затвора. Западни учени потвърдиха, че неефективната здравна система на Либия е истинската причина за СПИН епидемията.