220 ковачи на желязо се търсят само в Ларнака, където започва ремонт на международното летище, а месечното възнаграждение е 940 кипърски лири, , информира "Фокус". Търсят се също готвачи и строители. Строителите там получават близо 1000 кипърски лири (1 CYP=3,348 BGN по курса за 09.08.07 г.), а готвачите не повече от 500 кипърски лири, но за повечето свободни работни места се изисква владеене на английски език. Кипърци издирват и университетски преподаватели с перфектен английски, като не уточняват бройка, но обещават месечно възнаграждение в размер между 1 200 и 1 600 кипърски лири.
Другата държава, която най-много желае българи, е Чехия. Към момента се търсят 284 души, предимно заварчици, електротехници и шофьори със заплати между 600 и 900 евро. Оператори на поточна линия и монтажници търси и заводът на „Шкода” в Чехия. Благоприятни условия на труд и добро заплащане обещава чешкият работодател, като поема пътните разноски от България, осигурява квартира, храна, работно облекло и осребрява касовия бон за транспорта от общежитието до работното място в град Млада Болеслав. Веднага се сключва и трудов договор, който е с 3-месечен изпитателен срок. За 8-часов работен ден се плащат 6 евро/на час.
От голям брой неквалифицирани работници се нуждаят и автомобилните гиганти „Фолксваген” и „Джонсън” в Словакия. Чуждите работодатели искат поне средно или основно образование от кандидатите. Свободните позиции във „Фолксваген” са за склададжии и помощници при лакирането и боядисването на автомобилите. Тези от българите, които ще бъдат наети, ще получат безплатна квартира, храна, работно облекло и транспорт от общежитието до завода в Братислава. Заплащането е 2 евро/час.
В Испания търсят български автомонтьори, на които плащат по 1200 евро. Днес БТА съобщи, че Агенцията по заетостта набира 71 шофьори за работа в южната страна. Българската работна ръка е предпочитана още в Белгия, Естония, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения, Финландия и Швеция.