Това заяви на пресконференция на Конфедерацията на браншовите организации в горския сектор председателят на Браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи (БУЛПРОФОР) Антони Стефанов, цитиран от БГНЕС. Той каза, че в тези райони работят изключително само фирми на ДПС, които “безцеремонно биват протекционирани от най-високи нива“. Според Стефанов в момента се наблюдава драстично незачитане на частните собственици на гори, които са подложени на унижения и се сблъскват с редица корупционни практики.
"Не останаха български фирми да добиват дървесина в Казанлъшко и Родопите, обяви и председателят на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост в България Калин Симеонов. По думите му качествената дървесина се преработва в хартия, вместо да се стане суровина на мебелната промишленост.
Работещите в горския сектор в България обявиха днес декларация до президента, председателя на Народното събрание, премиера, в която приветстват създаването на Държавна агенция по горите и настояват да участват в изготвянето на новия закон за горите.
“Разполагаме с 9 варианта на проектозакони за горите. В момента се работи по някакъв закон и ние не знаем какво се предвижда в него. Нас никой не ни търси, а ние работим в българската гора“, каза председателят на Съюза на горско-търговските фирми Кристина Пухлева. Тя подчерта, че в Закона за горите трябва да се реши въпросът с горската пътна мрежа и други въпроси, свързани с предотвратяването на пожари и наводнения. В декларацията се настоява още за мораториум върху движението на площи в горския фонд, разделяне на контролните от производствените функции, осигуряване на конкурентни условия за предприемачите и ползвателите на горите в България. От БУЛПРОФОР предложиха да се направи лицензиране и регистрация на частните фирми от сектора. Хората от бранша искат поне 20% от бюджета на Агенцията по горите да отива за залесяване, защото според тях в момента “никой или почти никой не залесява в България“. Финансовото участие на държавата в Агенцията по горите е задължително, настояват лесовъдите.
Трите организации - Съюзът на горско-търговските фирми в България, браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, Асоциацията на горските фирми в България и БУЛПРОФОР, обявиха, че се обединяват в Конфедерация на браншовите организации в горския сектор.