В САЩ индексът Dow Jones се понижи с над 100 пункта в началото на борсовата сесия, след като в четвъртък отбеляза спад от над 387 пункта. Европейската централна банка още вчера отпусна овърнайт кредити на банки за рекордните 95 млрд. евро при твърде изгодната лихва от 4 процента, осигурявайки повече свежи пари за глобалната финансова система, разтърсвана от срива на американския ипотечен пазар. Днес банката реши да отпусне овърнайт кредити за 61 млрд. евро.
Bloomberg напомня, че това не е правено, откакто след 11 септември банката инжектира общо 109 млрд. евро, на два транша.
Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) вече отпусна на банковата система 24 млрд. долара (17,5 млрд. евро) от временните резерви, посочва АП.
Азиатските банки също се присъединиха към световната инициатива за успокояване на кредитните пазари, като централните банки от Токио до Сидни днес инжектираха свежи пари в банковите системи или поне обещаха да го направят. Банк ъв Джапан и Австралийската резервна банка отпуснаха повече средства от обикновено, за да предотвратят увеличаването на краткосрочните лихвени проценти, посочва Ройтерс, цитирана от BgNewsRoom.
Банк ъв Джапан инжектира днес 1 трлн. йени (8,4 млрд. долара; 6,2 млрд. евро) в паричните пазари на фона на силното поевтиняване на акциите в Токио и нарастващите глобални опасения за несигурността на американския ипотечен пазар, информират Ройтерс и АП. Дилърите коментираха, че отпуснатата сума, която е възможно най-високата очакваната, не ги е изненадала.
Японският министър на икономическата и фискалната политика Хироко Ота разсея опасенията за евентуален крах на японската финансова система, определяйки влиянието от срива на американския ипотечен пазар в страната като “ограничено“.
“В момента е трудно да се каже как точно нашумелият проблем със “subprime mortgages“ (второкласните ипотечни кредити или кредити с висок риск - бел. ред.) ще се отрази на японската икономика“, заяви пред репортери министър Ота. “Влиянието върху реалната икономика на страната е ограничено, но аз ще следя последиците отблизо“, допълни тя, цитирана от АП.
Австралийската резервна банка днес инжектира 4,95 млрд. австр. долара в редовната сутрешна търговия на валутния пазар, което е над два пъти повече от обичайните суми, отпускани на банковата система, посочва Ройтерс.
Банк ъв Канада предприе вчера необичайна стъпка, като увери инвеститорите, че ще осигури стабилност на финансовите пазари и на вътрешната финансова система.
“На фона на моментните пазарни условия Банк ъв Канада би искала да увери участниците във финансовите пазари и обществеността, че тя ще осигури ликвидност, за да бъде укрепена стабилността на канадската финансова система и финансовите пазари да продължат да функционират“, съобщи централната банка, цитирана от АП. Тази поредица от извънредни мерки задълбочава усещането за надвиснала криза. Ужасно е, проблемът е в страховете, че кризата е много по-дълбока“, е казал пред Блумбърг Джон Уилсън от “Морган Кийгън и ко“. Едно друго изявление пред агенцията обобщава настроенията така: Всяка банка е под подозрения сега, така че никой не иска да дава заеми на никого, казва Ина Стайнке, дилър на паричния пазар в NordLB в Хановер.