До обяд в Пиринския край продължи преследването на пернатите. "Дори силното слънце не може да ни уплаши. Просто няма как да пропуснем първия ден", коментира секретарят на Ловно-рибарското дружество "Сокол 1911" Янко Иванов. Председателят на сдружението Иван Василев уточни, че тук членуват ловци от Благоевград и Симитли, като техният брой непрекъснато расте и в момента са почти 1 300 души. "Да гърмиш по птици си е майсторлък. И генерална репетиция за едър дивеч. Настройваш мерника, връщаш форма, за да си готов по-късно за голямото надхитряне с вълците и мечките", обясни Василев. В лова на пернатия дивеч е важен спортът, общуването с природата, а не месото, допълни той. Най-важното обаче е всеки ловец да обича природата, да спазва правилата на лова и да не гази закона, категорични бяха авджиите.
От днес близо 120 хилядната армия на българските ловци може да стрелят по следните видове прелетен дивеч: пъдпъдъци, гургулици, привяци, обикновени бекасини, горски бегас. гугутки и скорци.
Преди голямото гърмене обаче не трябва да се забравя безопасността. Ловецът носи пушката само "счупена" и празна, ако се намира на по-малко от 200 метра от селище.
Другият ловен сезон е дата 1 октомври. Тогава започва острелването на месния дивеч. Най-голямото президвикателство е дивата свиня. Тогава са разрешени зайците, яребиците, фазаните, кеклиците и сърните, от които се стреля само по сръндаците.