Самолетът със 136 пътници, извършващ полет от летище "Ерджан” в Северен Кипър до Истанбул, бе отвлечен сутринта и аварийно кацна на летище “Анталия”. След няколко часа преговори пътниците бяха освободени, а похитителите се предадоха. Авио пиратите са двама, проверяват и за съучастници. Те твърдяли, че са искали да отклонят самолета за Техерен или Сирия като реакция срещу политиката, водена от САЩ и определят действията си като акция на Ал Кайда. Според разкази на пътниците от самолета, похитителите заявили, че искат да напуснат Турция и да отидат в Иран. Те се определи като последователи на Ал Кайда. Успоили обаче пасажерите, че ги приемат за техни братя и няма да им направят нищо лошо, ако изпълняват заповедите им. “Единият от похитителите е Мехмет Ресат Озлу, е гражданин на Турция. Другият… има сирийски паспорт, но вероятно е от палестински произход”, каза турският министър на вътрешните работи Осман Гюнеш, цитиран от АФП. Не е открит взрив в тях. Използваната бомба от тях е била всъщност парче пластелин, увито във вестник.
Българите, пътували в похитения самолет, са в добро здравословно състояние, съобщиха от външно министерство. Това са : Христина Иванова - 18 г, Александра Иванова - 18 г., Зериан Иванова - 39 г., Георги Иванов - 40 г., Зина Атанасова - 39 г., Румен Стоянов - 31 г., Ася Сюлейма, Халми Али и Сили Йош Йозгюр. Всички пътници от похитения самолет са отпътували с друга машина от Анталия до Истанбул.
Самолетът на турската компания "Атлас-Джет" бе отклонен от курса му малко след като излетя в 06.45 часа от летище Ерджан в Северен Кипър. Според съобщения на местните медии двама въздушни терористи успели да проникнат в пилотската кабина и поискали самолетът да се отклони за Иран. Пилотът им е казал, че горивото не е достатъчно за да стигне до Иран и е успял да ги убеди да кацнат в Анталия за презареждане. Пътиците бяха освободени в резултат на няколкочасови преговори. След като похитителите се съгласили да пуснат възрастните и децата, другите пътници също атакували вратата и прозорците и успели да излязат от самолета. При възникналото меле част от пътниците получили наранявания, но без опасност за живота. Малко по-късно двамата похитители се предодаха и последните заложници - четирима пътници и трима членове на екипажа, бяха освободени.