Израел, Полша, Япония и ЮАР са държавите, в който ненавистта към Русия е най-силна, а уважението към САЩ – най-голямо, показват резултатите от проучването, публикувано в руското електронно издание "Аргументы недели" - вестник за социални анализи.
Въпросът за одобрението и неодобрението към Русия и Съединените щати е бил поставен в 47 страни по света, пишат авторите. В четворката страни - Израел, Полша, Япония и ЮАР, където ненавистта към Русия е най-силна, а любовта към САЩ – най-голяма, проучването показва, че всеки четвърти южноафриканец и израелец, както и всеки пети поляк и японец буквално ненавиждат Русия и отношението към нея е отбелязано с думите "много лошо". В известна степен омразата към Русия е закономерна във Франция и Швеция: все пак именно Русия прекърши имперските амбиции на Наполеон и Карл ХІІ; да не говорим за плановете на полския крал Владислав да заеме руския престол в 1613 година, отбелязват руските автори на проучването. Неочаквано малки са симпатиите към Русия в Италия, за което също си има исторически основания: италианците, воювали на страната на Хитлер през Втората световна война, претърпели сериозно поражение от съветските войски при обсадата на Сталинград.
На обратния полюс – държавите, в които симпатиите към Русия са най-силни, са Китай, Индия, Украйна, България и страните от Африка, сочи проучването. Симпатиите към руския президент Владимир Путин в Китай и Кот д`Ивоар са по-високи от симпатиите към самата Русия. За сравнение например: в Китай към Русия положително се отнасят 54 %, отрицателно – 32 %, а към Владимир Путин – положително се отнасят 58 %, а отрицателно – 23 %. В Украйна съотношението е 56 % на 33 % одобрение за Владимир Путин. В България и Индия – Путин има 43 – 44 % одобрение и 38 % - неодобрение. В ред африкански страни, сред които Гана, Кения, Мали, Нигерия, Танзания положително към руския президент се отнасят 42 – 52 %, а отрицателно – 26 – 36 %.
Има и ред страни, в които отношението към Путин е далеч по-негативно от отношението към Русия като цяло. Това са няколко европейски държави, сред които – Испания. Там от всички запитани към Русия се отнасят положително 35 %, а към Путин – само 7 %; отрицателно към Русия се отнасят 49 %, а към Путин – 76 %. За Джордж Буш обаче резултатите са още по-негативни – в Испания му симпатизират също 7 %, но неговите противници са повече, отколкото тези на Путин – цели 88 %.
Като цяло: Путин изпреварва Буш по популярност в повечето европейски и азиатски страни (докато Буш изпреварва Путин само в някои африкански държави), хвалят се руските автори на проучването. В Германия и Словакия популярността на Путин била два пъти по-висока от тази на Буш (32 – 40 % одобрение за Путин срещу 19 – 21 % неодобрение). Подобна е ситуацията и в Канада – 28 % одобрение за Буш, 36 % - за Путин; Франция – 14 % одобрение за Буш и 19 % одобрение за Путин; В Турция Путин получава едва десет процента одобрение, но това е пет пъти повече от Джордж Буш, който има само 2 %. Руският президент е харесван над 2 – 2,5 пъти повече от американския в Египет, Йордания, Палестина. В Бангладеш, Малайзия и Индия одобрението за него е около 1,5 – 2 пъти по-високо от това за Джордж Буш.
Само в две страни в света одобрението за Буш превъзхожда неколкократно това за Путин: В Полша, където Буш има 29 % одобрение, а Путин – 7 % одобрение и Израел – 57 % одобрение за Буш срещу 17 % за Путин. В рейтинга на държавните глави обаче не са отчетени енергийно зависимите от Русия българи и шведи, отбелязват авторите. За тези държави е включен още един въпрос в анкетата: «Страхувате ли се от енергийната зависимост на вашата страна от Русия. Така сред страните, които са потребители на руски нефт и природен газ, от енергийна зависимост най-много се боят гражданите на Полша, Италия, Великобритания (66 – 77 %), следвани от Франция, Словакия, Чехия, Германия и Украйна (53 % - 63 %). Като цяло от енергийна зависимост не се боят жителите на Швеция, България и Испания – в тези държави опасения изказват между 30 % и 38 % от анкетираните, докато между 53 и 65 % не виждат подобна заплаха.