Районът бе отцепен от полицията към 12 часа, а половин час по-късно зам.-кметът на София Велизар Стоилов спря строежа до установяване на причините и излизането на експертизата, предаде "Фокус".
Според одобрения проект изкопът на строежа е трябвало да бъде дълбок 3,5 метра той обаче е повече от четири метра. Според Велизар Стоилов, ако не е било извършено това нарушение, най-вероятно е нямало да се стигне до инцидента. Пукнатината на жилищната кооперация, която е построена през 1975 г., вече е замазана на три места с гипс с цел да се следи дали фугата се разраства. Засега такава опасност не се наблюдава.
Столична община ще търси отговорност за случилото се. “Този инцидент показва, че трябва да има точен контрол и сурови мерки за спазване на законодателството”, посочи Стоилов. Фирмата възложител на строежа е “Лекс-СА” ООД. Фирмата, която е укрепвала строежа е “Полимер Инжект”, а фирмата строител - “НД-Комерс” ЕООД.
По време на проверката на строителния обект пред пропукалата се кооперация се събраха над 20 нейни жители. Веднага след като потърпевшите разбраха, че инвеститорът на строежа - бившият народен представител Георги Аврамов, е там между тях се разрази скандал. Живущите в рушащата се сграда заплашиха Аврамов със съд. Въпреки това той заяви, че ако експертизата докаже незаконосъобразност в строителството, той ще поеме разходите по всички нанесени щети. Жителите на пропукалата се сграда споделиха, че късно снощи са чули шум от пропукване от стената на сградата между двата входа. Те споделиха, че строежът на сградата до техния блок е върху подземна вода и това именно е предизвикало наклона на тяхната кооперация и пукнатината в стената. Сградата, която е предвидена да се строи там, е жилищен блок с офиси и подземни гаражи.
От ДНСК увериха жителите на пропукалата се кооперация, че вече е безопасно да се приберат по домовете си. До два-три дни ще бъде готова експертизата по случая.