Това заяви в Малко Търново премиерът Сергей Станишев по повод заявената готовност на учителите да стачкуват, предаде БГНЕС. По думите му исканията на учителите трябва да са в границата на разумното. Той е започнал диалог със синдикатите. Станишев припомни, че миналата година именно един от синдикалните лидери, участвал в консултациите при разработването на бюджета, е заявил, че сегашният министър на финансите ще влезе в историята, защото по негово време е имало много голямо увеличение на заплатите в образованието.
С бюджета няма разчетени средства за увеличение на учителските заплати и ако повишим техните възнаграждения, излиза въпросът кой труд е по-ценен, каза още премиерът. Според него, тъй като в публичния сектор много професии не са добре заплатени, ако бъдат увеличени заплатите на учителите, същото биха поискали и лекарите, например.
Премиерът смята, че не е възможно с един скок да се догонят европейските нива на заплатите в публичния сектор. Той посочи, че има проучване, според което родителите плащат годишно за частни уроци 800 милиона лева, което трябва да ни накара да се замислим дали образованието в България е качествено.
Според Станишев не може да се говори за истински ценови шок, въпреки че инфлацията за юни е по-висока от обичайната. Като една от причините за по-високите цени Станишев посочи това, че търговците съзнателно ги повишават след увеличението на заплатите от 1 юли, за да тестват покупателната способност на населението.