Пътнически самолет, летящ по линията Никозия – Истанбул, вчера беше отвлечен от двама въздушни пирати, единият от които е би с нож в ръка, а другият – с пакет, наподобяващ бомба. Веднага след самолетът каца принудително в Анталия, двамата пилоти скачат от прозорците на пилотската кабина и напускат самолета. Терористите пускат една част от пътниците, задушили се от горещината, а задната врата на самолета случайно се отваря и останалите пътници избягват през нея. В пътническия салон остават само няколко пътници и терористите се предават, разказва вестникът. Терористът, който е от турски произход и с турски паспорт, е шестото дете в семейство с 12 деца. През май турското разузнавате МИТ и ЦРУ са предупредили т. нар. Севернокипърска турска република за възможен подобен терористичен акт, посочва изданието.
Eлектронното издание на турския вестник “Заман” nък излиза със заглавието: Отвлякоха самолет с детски пластилин. Двама терористи, единият от които е държал пакет с детски пластилин, наподобяващ бомба, успяха да отвлекат да отвлекат пътнически самолет със 136 пътници на борда, пише "Замам".
В пакета, който носел похитителят на самолета на “Атлас Джет”, е имало пластелин, а не бомба, пише днес електронното издание на вестник “Сабах”. Двамата въздушни пирати - турският гражданин Мехмет Решат Йозлю и палестинецът със сирийски паспорт Момен Абдул Азиз Талик, които отвлякоха вчера пътническия самолет, извършващ полет Никозия-Истанбул и държаха Турция в напрежение 5,5 часа, са заявили, че са симпатизанти на “Ал Кайда”. След отвличането на самолета похитителят Йозлю, 27-годишен, от село Кьосейорен, околия Акчакале, провинция Шанлъурфа, се свързал с баща си Халил Йозлю. Той му казал веднага да пуснат пътниците, да предадат самолета и да искат прошка от турския народ.” Въздушният пират е бил студент последен курс в американския университет в Гирне, специалност турски език и литература. Според бащата синът му с натиск и насилие е бил принуден да извърши това деяние. Когато научил за случая от телевизията, дядото на Решат Йозлю - Берджез Йозлю, живеещ в Кьосейорен и водач на племето Бини Мюхюмед, е казал, че такъв човек не се приема сред тях, дори не погребват такъв човек в селото. Вестник “Сабах” определя вчерашния инцидент с отвличането на самолета като случай, аналог на какъвто рядко се среща.