Това обяви заместник-районният прокурор Куман Куманов, предаде БГНЕС. На трима от тях - 20-годишните Любим Д. и Георги М., както и 21-годишният Хилял А., са повдигнати обвинения за хулигански прояви, а на четвъртия - 16-годишният Иван Ц., за нанесени средни телесни повреди. Срещу Иван Ц. обвинението е по член 129 от Наказателния кодекс и максималното наказание е до 5 години затвор. Четиримата са задържани за 72 часа този петък след проверка на полицейските служби на група младежи с екстремни уклони, които се събират пред НДК. Няма доказателства за принадлежност на задържани към различни екстремистки групировки, мотивите за извършеното престъпление, установени на база събраните доказателства, са хулиганство и нарушаване на обществения ред, посочи Куманов. Той допълни, че органите на реда не разполагат с доказателства младежите да са търсили точно определена раса като свой обект. Лицата живеят основно в "Красна поляна", но има други, които живеят в други квартали. Освен тези четири лица полицията предполага, че те имат съучастници и продължава работата с цел установяването им.
До сега няма данни инцидентите да са свързани с нарковерсия, нито лидерът на Евророма Цветелин Кънчев да е предразполагал ромите към безредици, коментира комисар Трайчо Янков от Трето РПУ. При спецоперацията пред НДК в петък у някои у задържаните лица са намерени сгъваеми ножове и три-четири боксове. Сред групата пред НДК е имало девет непълнолетни като най-малкото лице е било на 14 години. Полицаите са изяснили, че те са се събирали там с планове за нападение на хора от различни раси, но те не са свързани с инцидента от "Красна поляна". Общо 24 души са проверени досега за размириците в квартала в началото на седмицата. В петък са били задържани 14 души.
Вече са установени и категорично лицата от ромски произход, виновни за нападението на кафенето в "Красна поляна". В събота на четирима роми Софийската районна прокуратура предяви обвинения и поиска задържането им за възникналото напрежение в столичния квартала и погрома в кафенето.
Напрежението в "Красна поляна" ескалира на 13 срещу 14 август вечерта, когато около 200 роми потрошиха заведение в квартала. Още тогава една от версите бе, че това се случило, заради пребити роми от скинари на 12 август. На следващата вечер напрежението отново ескалира. Заподозряна бе и политическа намеса.
Днес от Дискусионния клуб за социална и местна политика обявиха, че най-вероятно лидерът на Евророма Цветелин Кънчев е подбудител на размириците. Самият Кънчев обаче отхвърли всякакви предположения за политическа намеса и заяви, че напрежението е ескалирало заради разпространители на дрога.