Поводът според ромите беше побой над техен съкварталец от скинари. Другите двама са пуснати с мярка за неотклонение срещу 300 лв. парична гаранция. Срещу четиримата роми са повдигнати обвинения за хулиганство с особена дързост, за нанасяне на лека телесна повреда и за неподчинение на органите на реда.
Решението на СГС е в отговор на искането на прокуратурата за потвърждение на мерките на четиримата от Районния съд, който наложи на трима от задържаните мярка "задържане под стража", а четвъртият е пуснат срещу 1000 лева гаранция. Симеон Александров и Александър Александров остават в ареста заради оказана съпротива на органите на реда при задържането и упражнено насилие. За тях категорично било доказано, че са извършили деянието, тъй като двама свидетели и полицаите, които са участвали в задържането, са ги посочили като извършители.
За Ангел Малинов и Красимир Алексиев няма категорични доказателства за "авторство на деянието". На Красимир Алексиев, който бе с 1000 лева гаранция, е наложена по-ниска парична гаранция - 300 лв., тъй като той бил социално слаб. Съдът освободи от ареста обвиняемия Ангел Малинов, като му определи парична гаранция от 300 лв., тъй като прецени, че няма опасност той да извърши друго престъпление.
Преди ден Софийският районен съд остави в ареста и тримата побойници, заради които започнаха безредиците в "Красна поляна". Това са Любим Димитров (20 г.), Хилял Аил (21 г.) и Георги Митев (21 г.). Те са с повдигнато обвинение за хулигански прояви във връзка с побоя над роми на 12 август в "Красна поляна". Четвъртият, който счупи челюстта на ромското момче, бе пуснат с мярка надзор на инспектор от детска педагогическа стая. Това е непълнолетният 16-годишен Иван Цанков.
Междувременно Софийският окръжен съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на двамата пълнолетни, задържани във връзка с инцидента, при който 17-годишно момче беше пребито до смърт в Самоков на 21 август. Това съобщи БТА, като се позова на говорителя на Софийската окръжна прокуратура Малина Ачкаканова. Определението на съда подлежи на обжалване в тридневен срок пред Софийския апелативен съд.