Хиляди българи се изкачиха на върха, за да се поклонят пред Паметника на свободата. Победата на Шипка е решила по-нататъшния ход на Руско-турската война, а и съдбата на България.
Шипка е връх - духовен и морален, връх на българското достойнство, на израсналото самочуствие на една нация, направила своята категорична заявка за самостоятелен независим държавен живот. Това заяви президентът Георги Първанов в словото си по време на честването, предаде БГНЕС. На церемонията присъстваха премиерът Сергей Станишев, председателят на парламента Георги Пирински, посланикът на Русия Анатолий Потапов, посланикът на Беларус Вячеслав Качанов, министри и представители на местната власт.
Шипка е символ на една героична защита, на една неравна битка, но далеч по-важното е, че тази битка идва да покаже, че няма по-силно оръжие от оръжието на националната кауза, посочи Първанов. Именно тук беше решена съдбата на войната и беше предопределен нейният победоносен изход, категоричен бе президентът. Заупокойна молитва за загиналите отслужиха Великотърновският митрополит Григорий и Старозагорският митрополит Галактион. На връх Шипка прозчува и българският химн.
Според президента името на връх Шипка трябва да бъде запазено, тъй като това име е символ. Вие си спомняте какво казва Вазов, ако променим името на връх Шипка на Свети Никола, трябва да си помислим за пренаписването на Вазов. Това име е познато още в историята на големите европейски кореспонденти на различни медии, то е символично и в Европа, посочи още държавният глава.
Припомняме, че преди месец инициативен комитет за връщане на старото име на връх Шипка - Свети Никола, изпрати открито писмо с това искане до Георги Първанов.
На Шипка, преди 130 г. и по време на така нареченото "зимностоене" в планината, завинаги са останали над 10 хиляди войни. На техните общи и единични паметници и гробове днес бяха положени венци и цветя. Доброволци от националния съюз "Единение" направиха театрална възстановка на боевете на Шипка и "Орлово гнездо", предаде БТА.