В послание до нацията Караманлис обясни, че решението е взето, за да се мобилизират всички средства и сили за справяне с бедствието. Премиерът нарече опустошителните пожари национална трагедия и посочи, че се предприемат незабавни мерки за финансово подпомагане и настаняване на пострадалите, предаде БГНЕС.
Гръцкото правителство обяви тридневен траур от днес за жертвите от горските пожари, предадоха информационните агенции, цитирани от БТА. Властите се опасяват, че жертвите може да се окажат повече след разчистване на пострадалите от огъня райони. В западна, северозападна и южна Гърция бушуват над 170 пожара, за някои от които има съмнения за умишлен палеж.
Пожарите в Гърция, предизвикани от 40-градусовата жега и силните ветрове, започнаха на 23 август. Вече са унищожени хиляди хектара гори и десетки домове. Бедствието стана причина за прекъсване на електроподаването и на затваряне на основни шосета в южната част на страната. Предстои изпращането допълнително на 500 военнослужещи и няколко хеликоптера на въоръжените сили за справяне с огъня.
През нощта срещу събота е лумнал голям пожар в престижния квартал на Атина Филотеи. Към един от най-зелените райони на гръцката столица, където са разположени вили на заможни граждани, са изпратени значителни сили на пожарната служба. От петък горят и предградията около планинския масив Пантели на север от Атина.
След отправена от Гърция молба за помощ, Европейската комисия се обърна спешно към всички 30 страни, участващи в Механизма за гражданска защита на Европейския съюз с искане да окажат помощ в борбата с пожарите, предаде БТА, цитирана от bgnewsroom. Франция обяви, че изпраща днес два самолета, Норвегия предложи един самолет, а Германия - 3 хеликоптера, заяви Европейската комисия.
Председателят на Народното събрание Георги Пирински проведе телефонен разговор с председателя на парламента на Република Гърция проф. Ана Бенаки. Пирински е изразил дълбоки съболезнования и съпричастност във връзка с човешките жертви и опустошенията от бушуващите пожари в съседна Гърция. Toй е уверил проф. Бенаки, че българската страна е готова спешно да окаже нужната помощ на пострадалите за възможно най-бързото им възстановяване.