Това каза на връх Шипка президентът Георги Първанов, който участва в честването на 130-годишнината от Шипченската епопея, предаде БГНЕС. Президентът категорично смята, че идеята за създаването на национална гвардия, лансирана от Боян Расате, трябва да бъде отхвърлена както от политици, така и от медиите и обществото. Можем да си представим какво ще стане, ако всеки един етнос започне да създава подобна гвардия. Това е най-близкият път към етническото и религиозното противопоставяне, каза Първанов.
Държавният глава подчерта, че има гвардия и в други европейски страни, но тя е създадена за подпомагане при бедствия и аварии. Президентът заяви, че няма да свиква Консултативния съвет по национална сигурност за създаденото напрежение между роми и българи в страната, предаде БТА. Има органи, които трябва да контролират спазването на законите, подчерта държавният глава. Той препоръча да не се провокира напрежение между роми и българи от някои политици, както и битовите свади да не се превръщат в национални новини.
След края на възстановката на боевете при Шипка в рамките на честването лидерът на Атака Волен Сидеров събра присъстващите близо 50 членове на партията и направи паралелен митинг на върха. "Младите патриоти ще спасят страната ни, а не националните предатели, които днес бяха тук. Това обаче ще е за кратко, защото идваме ние", каза Волен Сидеров, цитиран от БГНЕС. Той не отговори на въпроса след колко време ще дойде Атака на власт. Запитан защо се опитва да политизира честването Сидеров отговори с въпрос: "Какво прави Станишев тук, като е председател на партия. За разлика от него аз се качих пеш, докато той дойде с "Мерцедес". Дойде с мерцедеса си, защото има сигурно хемороиди".