Това се посочва в съобщение на Централния щаб на организацията, поредаде БТА. Противно на очакванията ни и доброто намерение, управляващите предприеха кампания на оклеветяване, която целеше да измести центъра на общественото внимание от същината на проблема, се посочва в съобщението. Считаме за свой дълг да организираме дебат, в който да вземат участие всички политически и обществени организации, интелектуалци, общественици и представители на пряко заинтересованите държавни институции, допълват от БНС.
Преди седмица организацията, ръководена от Боян Расате, обяви необходимостта от създаване на подобно формирование, като я аргументира с възникналите инциденти в квартал "Красна поляна" в София. В събота от връх Шипка президентът Първанов заяви, че обществото трябва по всякакъв начин да отхвърли идеята за гвардия на БНС. По-рано вътрешният министър Румен Петков също заклейми подобно намерение.
Преди няколко дни областният лидер на ”Евророма” в Пазарджик Борислав Даскалов заяви пред Дарик радио, че Организация на малцинствата за отбрана от насилие (ОМОН) е новото гражданско формирование, което ще пази ромите от посегателство.
Междувременно председателят на организацията на Ромския обществен съвет "Купате" в Силистра Румен Чезаров смята, че инцидентите в населени с роми райони в страната са случайни, а не са резултат от противопоставяне на етническа основа. Той свърза възникналото напрежение с "умишлени политически интереси" и допълни, че събитията са предизвикани от "тези, които имат нужда от сериозни пари".