Инцидентът е станал към 11.10 часа на ул. “Ген.Паренсов“ 25, съобщи директорът на Областната инспекция по труда във Варна Иван Иванов. Поддала е бетонна подпорна стена, изградена преди около 2 седмици. След нея се свлича тухлената стена на съседната къща, която пада върху работниците.
В момента на трагедията в изкопа са били няколко арматуристи. Мъжете виждат, че стената пада и са успели да избягат в другия край на изкопа. Под бетона и тухлите обаче е затрупан 30-годишният Владимир Иванов, а колегата му Александър Василев е ударен и със затиснати крака. Той е приет в болница "Св. Анна". Два екипа на Гражданска защита разчистваха отломките от рухналата стена, за да извадят тялото на загиналия работник. Два екипа на Гражданска защита разчистваха отломките от рухналата стена, за да извадят тялото на загиналия работник.
Всички работници на строежа, който се осъществява от добричка фирма, са назначени с редовни трудови договори. По време на инцидента обаче нито един от работниците не е носел работно облекло и предпазни средства, изтъкна още Иван Иванов. Изпълнител на строежа е фирма "Вени" ООД от Добрич. Цялата бригада от около 20 работници е от същия град. Строителството е започнало на 10 август и по план трябва да продължи година и половина. Добричката фирма "Вени" е работила и на други обекти във Варна, каза още Иванов. Преди около 3 години е строила на "Златни пясъци". Според Иванов тогава инспекторите са проверили дейността на фирмата и са констатирали нередности.
“Фирмата ще поеме разходите за погребението на загиналия работник и ще плати за лечението на ранения”. Това каза управителят на “Вени” ЕООД Венцислав Петков, цитиран от Фокус. Според строителния предприемач са спазени всички предписания по проекта и укрепителните дейности.
Зачестяват трудовите злополуки във Варна, показва статистиката от тази година. На 5 юни 30-годишен работник загина при падане от скеле на кораб в “"Булярт - Корабостроителна индустрия" във Варна. На 10 април 29-годишен мъж бе ранен при падане от третия етаж на новострояща се сграда на ул. Поп "Харитон" в морския град. На 21 март 53-годишен работник загина на място, затрупан от пръст при разкопаване на канал за мръсна вода във варненския квартал “Галата”.