Това съобщи представител на управляващата Партия на справедливостта и развитието, предаде БГНЕС. Кандидатът на Партията на справедливостта и развитието спечели с гласовете на 339 депутати от 456 присъстващи като му бяха нужни само 276 гласа.
Европейската комисия поздрави Абдулах Гюл за победата и заяви, че това може да помогне за усилията на страната да стане член на Европейския съюз. „Това създава възможност от нов, свеж и положителен тласък за присъединителния процес и за напредък в различен брой области“, подчерта председателят на ЕК Жозе Мануел Дурао Барозу.
Гюл положи клетва като държавен глава и се врече във вярност на Републиката малко след като беше избран за поста от парламента. По време на церемонията той обеща да бъде безпристрастен президент и заяви, че ще е верен на светската система на страната. "Заклевам се пред турската нация да бъда верен на демокрацията и Светската република, да изпълнявам задълженията си безпристрастно", заяви той, като прочете текст от Конституцията на Турция. “Докато изпълнявам длъжността на президент на Турция, ще прегърна всички мои сънародници без да правя разлика между тях. Ще браня своята независимост и безпристрастност с най-голяма взискателност и ще правя всичко възможно за постигане на максимално взаимодействие между държавните институции", каза още той, пише електронното издание на вестник “Хюриет”, цитирано от Фокус. Новият турски президент каза още, че ще подкрепя равнопоставеността между мъжете и жените, участието на жените във всички сфери на живота и предоставянето на равни условия за тяхното развитие във всички области.
Първият опит на Гюл да поеме поста на държавен глава през април тази година беше блокиран от опозицията, в която влизат и генерали от армията. Това създаде остра политическа криза в страната и доведе до предсрочни парламентарни избори. Гюл ще бъде първият държавен глава на светска Турция, представител на ислямистко движение, коментира АФП. В предизборната си кампания той обеща да остане верен на светските ценности. Военните пък обещаха да следят всяка негова стъпка тъй като досега не са имали главнокомандващ ислямист.