Това твърди пред британския в. "Дейли Телеграф" Володя Велков, началник на сектор "Контрабанда на културно-исторически ценности" към Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). Само от октомври 2006 г. 30-те му служители са задържали 16 000 артефакти при опит да бъдат изнесени от страната.
Около 30 000 души в България се занимават с иманярство. Бизнесът е добре организиран и експедициите се финансират от богати българи, живеещи в САЩ, Великобритания и Германия, казва Велков. Иманярите са превзели цели селища, където местната мафия организира “разкопки”. Основният канал минава през Германия.
България губи битката с иманярите, имам колеги, които сега работят за иманярите, споделя директорът на екипа за реставрация на НИМ на България Светла Цанева-Димитрова пред изданието. Те са по-добре оборудвани от нас. Скоро намерихме следи от военна машина на богато на археологически находки място, а аз знам, че в страната има само две такива машини.
Според професор Овчаров единственият изход е да се легализират частните колекции. Държавата не може да си позволи сама да проучва тези райони, те трябва да се дадат на концесия като находките са под най-строг контрол. Колкото повече бавим закона, толкова повече съкровища ще загубим, казва професорът пред изданието.
България, която е била част от древна Тракия, се нарежда само след Италия и Гърция по открити антични съкровища в Европа. Тя е била населявана от потомците на Спартак и Орфей, които са се били с Александър Велики. Но след рухването на съветската империя в България се полагат много малко грижи за богатото историческо наследство, коментира “Дейли Телеграф”. Въпреки че по закон всички открити исторически ценности принадлежат на държавата и са под нейна опека, много голяма част от тези съкровища се изнасят незаконно извън страната, с цел продажба.