От прокуратурата обявиха във вторник, че в затвора са открили цял арсенал мобилни апарати, SIM карти, зарядни устройства, спринцовки, както и самоделно изработени ножове, отвертки и други. Докладът за инспекцията, анализ и предложение за отстраняване на нарушенията ще бъде изпратен на ресорния зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов, казаха от прокуратурата.
Пред Mediapool Бонгалов заяви обаче, че му е било докладвано само за открити мобилни апарати и батерии. Той не изключи предметите да са внесени от служители на съдебна охрана и надзиратели, но предпочете да отхвърли тази възможност. Зам.-министърът съобщи, че предстои тази година да бъдат монтирани заглушаващи устройства в сградите на затворите и арестите в София. “Така най-лесно ще се реши въпросът с нерегламентираните разговори”, смята Бонгалов.
“В началото на годината само в столичните затвори при проверка от надзирателите са намерени и иззети над 80 мобилни телефона”, уточни в сряда Бонгалов пред Фокус. Според него проблемът с внасянето на забранени предмети в затворите не е в нехайство на надзирателите. “Входът на затвора е незащитен, тъй като няма адекватна техника, няма скенери”, обясни той.
Директорът на Софийския затвор Милети Орешарски заяви пред БНТ, че за да внесат дрога в затвора досега са изпробвани най-различни начини.
"Ето го наркотика в цигарите. Това е кутия цигари, цилофаниран стек. Целофанирана кутия. Трябва да проверим цигарите", обяснява Орешарски. "Това са фабрични нови маратонки. Значи ние сме скъсали стелките, за да видим, че и в двете обувки има по един джи ес ем", продължи той. Домати и ябълки, ползвани като тайници са последният хит: "отрязано, както диня се пробва. Фино, пресно – издълбано, заредено и слепена ябълката. И вътре наркотик."
Близките на затворниците преминали към използването на хранителни продукти, откакто в затвора има куче, което да надушва наркотиците. Веднъж вече прецакали животното с дрога, скрита в зелен лук. Измамата обаче била засечена от камерите. В централния софийски те вече са над 50. Следи ги обаче само едни човек предаде БНТ.