Сигурни сме, че такъв кандидат ще има, защото сме длъжни като две сестрински партии да дадем алтернатива на кандидатурата на кмета Бойко Борисов и на БСП в София. Това заяви председателят на столичното ръководство на ДСБ Атанас Атанасов след срещата между двете партии, предаде “Фокус”. "Кандидатът трябва да бъде убеден демократ, да бъде известен, да е близък до двете партии, но да не членува в нито една от тях. Трябва да поеме ангажимент пред софиянци, че четири години ще бъде кмет, а няма да става премиер, президент или нещо друго", резюмира профилът на кандидатурата Атанасов, визирайки слуховете за премиерски амбиции на Борисов. Номинираният трябва да бъде алтернатива на сегашния градоначалник, а също така да бъде против БСП, обясни Атанасов, цитиран от БГНЕС.
От партиите заявиха имената на своите фаворити – СДС предлагат Иван Нейков, а ДСБ – “имена, които вече са обсъждани в обществото”. Следващата среща между двете партии ще е в близките дни, когато се очаква да стане ясно името на общия кандидат.
В четвъртък на заседание на председателския съвет на ДСБ-София ще бъде обсъден въпросът за Иван Нейков, каза Атанасов. Нейков ще бъде и поканен на среща с тъмносините.
Лидерът на столичните седесари Борислав Бориславов каза, че разговорите с ГЕРБ продължават, докато не бъде постигнато окончателно решение на областния съвет относно кметската кандидатура.
От ДСБ повториха пред медиите, че държат в общинските листи да не влизат хора от общинския съвет на СДС в София. Сред тях са Владимир Кисьов, Борислав Бориславов, Иван Нейков и Стефан Иванов. На срещата обаче не са обсъждани въпросите за подреждането на листите и номинирането на общински съветници и районни кметове.
След като ДСБ отложи заседанието на областния съвет на партията, същото направи и СДС. Заседанието на СДС–София ще е следващата седмица.