Това съобщи електронното издание на гръцкия в. "Вима", цитиран от БТА, на която се позова Bgnewsroom. В специално съобщение Държавният департамент на САЩ предупреждава американците за опустошителните пожари в Гърция, като препоръчва да се въздържат от посещения в засегнатите райони и да имат готовност да се сблъскат с проблеми от форсмажорен характер.
Британското външно министерство е актуализирало туристическата директива за Гърция, като в текста се посочва, че в страната съществува "обща заплаха от тероризъм", която обаче не била свързана пряко с пожарите. Препоръки се съдържат и в директиви за Гърция, издадени по същия повод от външните министерства на Германия, Франция и Полша.
Силните горски пожари в Гърция засега не са оказали влияние на туристически поток в страната, съобщи днес на ИТАР-ТАСС гръцкото министерство на туризма, предаде БТА. По думите на президента на Асоциацията на на туристическите агенции на Гърция Янис Евангелос, досега не са били отменени резервации на хотели от чужбина. Неудобства са изпитали само почиващите в района на град Стира на остров Евбея, които в събота е трябвало да бъдат откарани в други райони заради пожарите. Евангелос добави, че в момента ситуацията в района на комплекса древна Олимпия, е нормализирана. Сега всичко е нормално - музеите и археологическата площадка на Олимпия отново са открити за посетители, посочи той.
Пожарите не са оказали влияние на туристическия поток от Великобритания и Германия, съобщи Шон Типтън, представител на Асоциацията на британските туристически агенции. Британците са на първо място по брой на чуждестранните туристи, които посещават Гърция - около три милиона души годишно, отбелязва ИТАР-ТАСС. Асоциацията на френските туроператори също съобщи, че няма повод за безпокойство. От представителството на Гръцката организация на туризма в Москва, съобщиха, че няма никаква опасност за туристите, които са избрали Гърция за почивката си.
73-ма загинали и 2,5 млн. изпепелени декара е равносметката за последните 2 месеца в Гърция, пише вестник “Та неа”.
България изпраща 5 нови противопожарни автомобила с по 2 екипа (общо 45 български пожарникари) за гасенето на огъня в южната ни съседка. Това съобщи вътрешният министър Румен Петков като уточни, че решението идва след разговор в понеделник между българския и гръцкия премиер Сергей Станишев и Константинос Караманлис.