Сред мотивите в заповедта е посочено, че Киров не е успял да се справи с професионалните си задължения, формирало се негативно отношение на обществеността към териториалната дирекция, "което се отразява на авторитета на институцията". Друга посочена причина е неспособността на Киров да формира успешно работещ екип в дирекцията.
Пред "Фокус" Недялко Киров споделя, че е очаквал да бъде уволнен. На разговор с Мария Мургина и министъра на финансите Пламен Орешарски двамата внезапно му предложили да напусне по взаимно съгласие. Той отказал и му е било заявено, че ще бъде уволнен за несправяне с работата. Според Киров е възможно уволнението му да е свързано и с ревизията на футболния бос Христо Порточанов, която откри 1,2 млн. лв. неплатени данъци.
В края на март 2007 г. стана ясно, че известният футболен бос и общински съветник от Бургас Христо Порточанов е укрил данъци. Това е било установено от НАП–Бургас за периода 2000-2005 г. Преди месец главният данъчен инспектор в дирекцията Стефан Иванов подаде оставка, като в мотивите си обясни, че всячески е бил спиран да извърши ревизията над сделките на Порточанов, и то от Киров, съобщи Burgasinfo.net. Самият Порточанов е твърдял пред журналисти, че е много близък с премиера Сергей Станишев и с президента Георги Първанов. Според местните медии от НАП е изтичала информация към Порточанов за работата на ревизорите. Ревизионният доклад не може да бъде връчен на Порточанов вече няколко месеца, а самият бизнесмен твърди, че не дължи никакви данъци.
“Те ми скроиха лош номер. Аз категорично отказах защото си харесвам работата. Уволниха ме, защото си върша работата добре. Ако не ме лъже паметта, до 17 август имахме преизпълнение на приходите с 80 милиона лева. Вероятно зад всичко стоят политически причини. Заявявам, че ще търся правата си в съда. От август 2000 г. съм заместник-директор в НАП Бургас, а от 1 януари бях директор, заяви Киров. “Това, което се случи, е най-малкото некоректно. В данъчното в Бургас се изпълняваше пилотен проект. Даваха ни за пример в страната. Нямам забележки за работата, нито предупреждения за уволнение. Моята лична оценка винаги е била над средната за страната. Това изнудване от работодателя няма да е само в Бургас, очаквам да се случи в най-скоро време и в другите дирекции в страната”, разказа Недялко Киров пред Фокус. На срещата в София станало ясно, че определени бургаски ревизори са се оплакали от него.