Отсечката между ул. “Граф Игнатиев“ и бул. “Патриарх Евтимий“ бе блокирана от полицията заради протеста, предаде БГНЕС. Протестиращите “застроиха“ пешеходна пътека и така спряха движението. Еколозите скандираха “Ние сме България“. Протестът протече мирно и без груба намеса от страна на полицията.
Протестът на десетките еколози в центъра на София бе в защита на парк Рила. Те пресичаха пешеходната пътека на ъгъла на ул. “Раковски“ между “Неофит Рилски“ и “Хан Крум“. С кашони “застроиха“ пешеходката пътека, като сложиха надписи: “Незаконен хотел“, “Природата за нас“, “Хотел Джевдет“ и др. Багери и тежки машини събарят дървета и копаят за строеж на път и лифт, незаконно без оценка на въздействието върху околната среда, алармират природозащитниците. Инвеститори с джипове вече твърдят, че местността е “частна собственост“. Според тях пътят и лифтът могат да бъдат само началото на проекта за ски курорт “Паничище- Езерата - Кабул“.
Офшорната фирма Рила Спорт АД се готви да застрои 21 писти и съоръжения на 1800 дка от територията на Национален парк Рила, посочват още еколозите. Те настояват МОСВ да спре изграждането на пътя във всичките му отсечки, докато проектът не мине на цялостна ОВОС и да не се допуска изграждането на пътя без да е гарантирано незасягането на Парк Рила от всичките етапи на проекта. Еколозите искат МОСВ да провери дали е засегната територия на парк Рила при досега извършените строителни работи, както и да бъдат предадени на прокуратурата данните за извършените незаконни действия - строеж на път без ОВОС и най-малкото създаване на предпоставки за нарушаване режима на Национален Парк Рила от община Сапарева баня. Освен вина от съответните длъжностни лица да се потърси и административна отговорност от общината като юридическо лице, искат още природозащитниците. На протеста имаше засилено полицейско присъствие, стигна се и до отвеждането на един от протестиращите от органите на реда.