Преди дни в подножието на Перперикон беше открит голям християнски некропол и храм от 11 век, попадащ в очертанията на селище край крепостните стени. В некропола бяха открити 25 гроба. Шест от труповете са били обезглавени, други са били без крайници, има и два гроба на деца. Митрополит Николай благослови идеята на проф. Овчаров върху основите на открития средновековен храм в Перпирикон да бъде издигнат нов. Такова разрешение може да даде само духовно лице с ранг митрополит. Храмът е съществувал до 14 в., а около 200 г. по-късно върху основите му местни християни издигнали параклис. Той е функционирал до 18 век. Според проф. Овчаров некрополът е от последната обсада на Перперикон от войските на емир Орхан през 1362 година. Откритието е на археолога Хитко Вачев, изследовател на паметници от късното Средновековие, който от тази година работи в екипа на проф. Николай Овчаров.
Изследователите са установили, че в гробовете били погребани мъже, жени и деца с разчленени тела, които вероятно били екзекутирани по време на обсадата на крепостта от войските на турския емир Орхан през 1362 г.
Проучвам средновековни некрополи от 15 години, но това е най-драматичната и емоционална находка, на която съм попадал, коментира Вачев. По думите му, масовите екзекуции са били предприети от нашествениците, за да сломят съпротивата на защитниците на обсадената крепост.
Това е второ Баташко клане, само че 500 години преди него, коментира на свой ред проф. Овчаров, цитиран от Дарик. Според него некропола е поредното доказателство за трагичните събития в Източните Родопи по време на османското нашествие, описани от Антон Дончев във “Време разделно“.
Пълен комплект робски окови и множество фрагменти от счупено оръжие са намерили още археолозите при тазгодишните разкопки на Перперикон. Екипът на професора е работил в подножието на крепостта, където е имало градско население. Там е била и цитаделата, в която българите са се укрили при нашествието на турците. В нея археолозите са попаднали на около 70 кръстове - железни, сребърни, бронзови, всички осквернени. Екипът е открил и мястото, през което турците са превзели крепостта с щурм, както и колекция монети от времето на емира Орхан.