Предложението за структурата, която ще заработи след като службата премине към бъдещата Агенция по сигурността, е било одобрено от ръководството на БСП, съобщи Дарик. Новото звено в рамките на МВР ще поеме част от функциите на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) и в частност борбата с икономическата престъпност. Петков е обяснил на съпартийците си, че за дирекцията няма да е необходим нов щатен състав и бюджет, тъй като тя ще бъде създадена чрез вътрешно преструктуриране във ведомството. Важна част от работата на новата дирекция е осигуряване на логистиката на бъдещата мегаaгенция по сигурността.
Според концепцията aгенцията ще има оперативно-издирвателни функции и право да ползва технически средства за това, а криминално-разузнавателната дирекция на МВР ще има за задача да извършва обиски и да арестува изобличените в корупция лица. В първите дни на новата сесия на парламента законопроектът за създаване на Агенция по сигурността ще бъде съгласуван с НДСВ и ДПС и ще влезе в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
По думите на говорителят на партията Ангел Найденов с новата дирекция не става въпрос за компенсиране на МВР след отделянето на НСС, съобщи БТА.
Още когато премиерът Сергей Станишев обяви идеята си за създаване на Национална агенция по сигурност, вътрешният министър скочи против нея. Механичното изваждане на служби е грешка и несериозно, коментира Петков.