Всеки, който ще бъде подкрепен от СДС, е длъжен да представи пред ръководството декларация за съгласие, че ще бъде проверен от Комисията по досиетата дали е бил агент на тайните служби, предупреди лидерът на партията Пламен Юруков, цитиран от БГНЕС. Причината за решението са съмнения на Юруков, че кандидатът на ГЕРБ в Русе Ваньо Танов е бил съпричастен към ДС.
СДС ще подкрепи кандидатурата на Димо Гяуров за кмет на Варна, стана още ясно на заседанието на сините.
Предстои местната структура на СДС в Пловдив да реши какво ще прави, след като настоящият кмет на града Иван Чомаков отказа да се кандидатира за следващ мандат. Според Юруков има вероятност СДС да издигне самостоятелна кандидатура или да подкрепи друг кандидат.
За кандидата за кмет на София, Юруков заяви, че е уверен, че СДС и ДСБ ще стигнат до разбирателство по всички точки. Доволен съм от разговорите в сряда между двете партии, посочи Юруков.
НС на СДС е избрал за председател на предизборния щаб Иво Цанев. Той не е член на СДС в момента, но е бил в редиците на партията до 2004 г. Депутат е от 39-то Народно събрание, бизнесмен, има консултантски фирми и такива, които работят в областта на туризма.
Остра реакция от страна на ГЕРБ предизвика решението на СДС да оттегли подкрепата си за ген. Танов. „Раковска" 134 за пореден път доказа, че интересите на организацията във властовия център надделяват над оценката и принципната позиция на сините структури по места, смятат от партията.