Парите ще се предоставят за задоволяване на основни жизнени потребности, за заплащане на питейна вода и за осигуряване на електродомакински уреди, съобщиха от пресцентъра на МС. Помощите ще се предоставят чрез Агенцията за социално подпомагане въз основа на списъци на нуждаещите се лица и/или семейства, изготвени от съответните общини. В списъците ще бъдатг описани и конкретните нужди.
След проливните дъждове на 6 и 7 август в община Цар Калоян, област Разград бяха съборени къщи, унищожена покъщнината на голяма част от населението. При направените огледи в Цар Калоян са посетени 521 семейства (общо 1400 души). Констатирани са 27 напълно разрушени, 18З необитаеми и 330 къщи с наводнен първи етаж и унищожени техника и друго имущество. В село Езерче са обходени 54 семейства (150 души). Установени са 3 напълно разрушени къщи, 16 къщи са необитаеми и 29 са с наводнен първи етаж. В 5 къщи имуществото е напълно унищожено, в 14 - частично, в останалите има унищожена техника, съборени огради.
Припомняме, че преди дни Турция обяви, че отпуска 100 000 долара помощ на пострадалите от наводнението в Цар Калоян. Не стана ясно обаче как тази помощ ще бъде разпределена.
След пожарите в Хасковско е унищожена покъщнината на част от населението, като без дом са останали 33 лица от селата Радовец, Филипово и Присадец.