Секунди преди трагедията мерцедесът на Даяна се сблъскал с фиата. Това променило посоката, в която се движел и той се блъснал в стената на тунела Алма в Париж, а след това и в колоната между платната за движение. Зад волана на фиата, според британското издание, може би е бил фотокореспондентът Джеймс Адамсън, който мистериозно загина по-късно, или пък френският телохранител от виетнамски произход Ле Ван Тхан, който отрича да е замесен в инцидента. Ако полицията веднага беше открила и задържала водача на фиата, той в крайна сметка щеше да бъде признат за убиец на Даяна, смята Мюл. Според "Дейли Експрес" крайпътни камери регистрирали момента, в който фиатът влязъл в тунела едновременно с мерцедеса. По-нататъшният маршрут на фиата обаче не бил проследен.
Проучване, направено по телефона от британската телевизия "Чанъл фор"показа, че според 25% от британците Даяна е била убита, а 59% смятат, че катастрофата е била нещастен случай.
Вчера семейството на принцесата отбеляза десетата годишнина от нейната смърт, а по-малкият й син я похвали като “най-добрата майка на света“. През целия ден телевизиите излъчваха записи от сватбата и погребението на принцесата и преразказваха историята на проваления й брак с принц Чарлз. Принцовете Хари и Уилям бяха похвалени за организирането на обедния молебен в Параклиса на гвардейците близо до Бъкингамския дворец. Мнозина обвиниха принц Чарлз за безумната идея да покани на церемонията сегашната си съпруга. Камила, която бе обвинена от Даяна за разпадането на брака й, реши да си остане вкъщи. Хиляди фенове на Даяна изпълниха улиците, по които преди десет години премина траурното шествие с ковчега на принцесата. Кралица Елизабет Втора оглави присъстващите на службата заедно със съпруга си принц Филип. По-малкият брат на принц Чарлз, принц Едуард, както и сестра му принцеса Ана, също присъстваха на церемонията. Сред гостите бе и сър Елтън Джон. Той отказа да изпълни песента си “Candle in the wind“, която изпя на погребението на Даяна. Поканени бяха премиерът Гордън Браун, бившите премиери Тони Блеър и Джон Мейджър със съпругите си, над 110 представители на благотворителни фондации и други организации, подкрепяни от Даяна, съобщи Дарик радио.