Това съобщи председателят на руската Държавна Дума Борис Гризлов на среща днес с пострадали при трагедията. Както предават руските агенции, цитирани от БГНЕС, в Подмосковието ще бъдат проведени изпитания при естествени условия с оръжията, използвани при освобождаването на заложниците на 1-3 септември 2004 г. Ще бъде извършено автоматично моделиране на балистичните експертизи. При експеримента ще се създат условия, имитиращи ситуацията отпреди три години в Беслан, увери Гризлов, като подчерта, че това са сериозни следствено-оперативни действия, които ще отчетат постъпилата информация, разкриваща нови обстоятелства около терористичния акт.
Днес се навършват три години от трагедията в град Беслан. На 1 септември 2004 г. група чеченски терористи превзеха училище в града в Северна Осетия. Три дни по-късно силите на реда щурмуваха сградата. При операцията по спасяването на заложниците загинаха 332 души, 186 от които деца. Семействата на жертвите обвиняват за трагедията не само терористите, но и специалните части, които според близките на загиналите са действали, без да ценят човешкия живот. Според семействата властите продължават да крият от тях истината за щурма на училището. Официално бе съобщено, че до него се е стигнало след случайно избухване на донесени от терористите бомби. Според експерти обаче двата взрива в училището били предизвикани от гранати, изстреляни отвън. Само 25% от руснаците вярват на официалната версия, останалите смятат, че руското правителство крие истината от обществото.
Адвокатът на комитета на пострадалите от терористичния акт в Беслан – „Майките от Беслан” Таймураз Чеджемов обяви, че повече няма да се занимава с делото. Аз представлявам интересите на „Майките от Беслан” вече трета година. На 5 август получих заплаха за убийство и предупреждение, че съм „отишъл много далеч и трябва да спра”, заяви адвокатът. Длъжен съм да дам гласност на заплахите по мой адрес и да се откажа от процеса. Направих всичко по силите си да бъде установена истината за събитията в Беслан, цитира агенция Интерфакс изявлението на Чеджемов. Според него заплахите са започнали след искането за привличане на конкретни лица по делото. На 7 август адвокатът е внесъл оплакване в републиканската прокуратура и в управлението на генералната прокуратура в Южния федерален окръг и на 22 август е образувано предварително производство.