След като министър Нихат Кабил уведоми органите на ГДБОП, компютърни специалисти от министерството започнаха работа по установяване на подробностите върху посегателството, съобщи "Фокус". Около 18.00 часа в събота сайтът на министерството на земеделието бе възстановен (www.mzgar.government.bg). Стана ясно, че базата данни не е засегната. Ден след хакерската атака обаче сайтът на Дирекцията за национален и строителен контрол към министерството на регионалното развитие (http://www.dnsk.mrrb.government.bg) все още е пренасочен към друг адрес, където на английски и турски пише: "Тъй като държавата не реагира на разрушаването на турския паметник-чешма, два ваши министерски сайта са хакнати." В писмено изявление до агенцията БГ-ТЮРК организацията съобщава, че акцията е в знак на протест срещу разрушаването на турския паметник в бургаското село Трънак. Паметникът е издигнат в памет на трима турци, екзекутирани за серия атентати през 1984-86 г., включително и този на гара Буново, при който бомба беше поставена във вагон за майки с деца и загинаха невинни български граждани. Чешмата за Абдула Чакър, Саафет Реджеб и Емин Мехмедали е била вдигната след 10 ноември 1989 г. от брат им, който е бивш лидер на ДПС в Бургас.
Видеоклипът, качен преди дни в YouTube, представя как двама мъже с маски удрят с кирки паметната плоча и после пишат с черен шпрей "Убийци" и "ДПС вън".
В писмо от представител на групата се казва, че лидерът им Eno7 ще продължи да атакува важни сайтове, ако продължат антитурските изявления в страната. В сайта на организацията (http://www.ayyildiz.org/) има послание, който гласи "Ние сме в служба на великия турски народ", цитат от Кемал Ататюрк, който често се използва от военните.
В началото на мeсец март местни политически организации призоваха чешмата-паметник да бъде съборена. Тогава бе проведено и протестно шествие, след което беше внесена декларация до областния управител, президента и Народното събрание, припомня Burgasinfo.com.